2024. március 28., csütörtök

Megtiltották az ausztrál minisztereknek, hogy szexuális kapcsolatot létesítsenek munkatársaikkal

Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök megtiltotta minisztereinek, hogy szexuális kapcsolatot létesítsenek munkatársaikkal, miután kiderült, hogy nős, négygyerekes helyettese, Barnaby Joyce és az ő sajtótitkára közös gyereket vár, és emiatt megrendült a kormányfő-helyettes pozíciója.

Az ausztrál parlament ülése (Fotó: Beta/AP)

Az ausztrál parlament ülése (Fotó: Beta/AP)

Erről maga Turnbull beszélt csütörtökön újságíróknak.
A miniszterelnök először kiállt helyettese mellett, de Joyce felesége iránti tiszteletből nem volt hajlandó beszélni Joyce személyes problémáinak részleteiről. Elvetette azt a lehetőséget, hogy - mint az amerikai képviselőházban - a törvényalkotóknak megtiltanák a szexuális viszonyt munkatársaikkal, mondván, hogy a képviselők magánélete magánügyük. Most viszont "sokkoló hibának" nevezte helyettese lépését, amivel szerinte az ügy minden érintettjének árt. "A minisztereknek ezentúl - legyenek akár házasok, akár egyedülállók - tilos nemi kapcsolatot létesíteniük munkatársaikkal" - jelentette be.
Az ellenzék közben ugyanis felvetette a kérdést, hogy Joyce nem sértette-e meg a kormánynak a miniszterekre vonatkozó magatartáskódexét, és kezdeményezte a kormányfő-helyettes elmozdítását, de ezt a parlament mindkét házában leszavazták.
Turnbull bejelentette egyúttal, hogy amíg a jövő héten egyesült államokbeli látogatáson lesz, nem Joyce fogja helyettesíteni, hanem Mathias Cormann szenátusi elnök, Joyce pedig szabadságra megy.