2024. március 28., csütörtök

Szalagavató bál volt Muzslyán

Tíz leány és huszonnégy fiú kollégista fejezi be az idén középiskolai tanulmányait Nagybecskereken. A Szathmáry Karolina leánykollégium és az Emmausz fiúkollégium végzősei számára szombaton szalagavató bált szerveztek. A rendezvényre az idén egy IPA-pályázatból is kaptak támogatást, amit a nagybecskereki leánykollégium a szegedi Katolikus Házzal közösen nyert meg.

Az ünnepség hálaadó szentmisével kezdődött a muzslyai Mária Szent Neve plébániatemplomban. A kollégiumok növendékei mellett eljöttek a szülők is, Bánát minden részéből. A szalagavatót pedig az Emmausz kollégium tornatermében tartották meg.

Ősz óta készültek ( Kecskés István felvétele)

Ősz óta készültek ( Kecskés István felvétele)

Az idén immár harmadszor rendezzük meg az Emmausz kollégium és a nagybecskereki Szathmáry Karolina kollégium végzős diákjainak szalagavató bálját. A diákok már szeptember óta készülnek erre a bálra, táncokat tanultak együtt, a lányok kijártak Muzslyára, hetente voltak táncpróbák Rontó Márta vezetésével. Tőlünk most az idén csak tíz lány fog búcsúzni a kollégiumtól, a fiúktól viszont több mint húszan – hallottuk Koncz Julianna nővértől, a Szathmáry Karolina katolikus leánykollégium vezetőjétől.

Az eseményre mindenki izgalommal készült. Kiváltképp a lányok. Ahogy a kisoroszi Lackó Márta meséli, a négy év számára gyorsan eltelt, amit most „szalagavatósként” érez a legjobban. Rontó Martin, tordai kollégista fontosnak tartja, hogy a kollégiumban közösségi életre is nevelték őket, olyasmit is megtanultak, amit más környezetben nem lehet.

A tordai Csipa családnak immár a harmadik gyereke fejezi be iskoláztatását katolikus kollégiumban. Ahogy Csipa Erika szülő mondja, gyerekei jó tanulók, ami nagyban köszönhető annak is, hogy a kollégiumokban laktak.

A szalagavató bál megszervezésének a kezdeményezője – három évvel ezelőtt – Kalapis Sztoján atya volt. Ezzel sikerült visszahozni a vidékre egy kétszáz éves hagyományt.

A szalagavató mindig felemelő ünnep. Az volt az egyik célunk, hogy a fiúk megtanuljanak keringőzni, ami sikerült is nekik. Biztos, hogy maradandó élmény számukra, hogy megmutathatják a szüleiknek, a nagyszülőknek, a testvéreiknek, hogy mit tanultak meg – mondta Sztoján atya.