2024. május 10., péntek

Harminc ház a menekülteknek

Az 1990-es években Vajdaságba és azon belül Szabadka Város területére is több menekült érkezett a volt Jugoszlávia tagköztársaságaiból, Horvátországból, valamint Bosznia-Hercegovinából. Az azóta eltelt időszakban az ide érkezett családok beilleszkedtek, viszont sokuk lakhatási feltételei a mái napig nem oldódtak meg. Ezt elősegítendő indult el a regionális lakhatási program, amelynek megvalósítását elsősorban közép- és nyugat-európai, illetve amerikai donációkból fedezik, ugyanakkor a programban részt vevő államok, Szerbia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, valamint Montenegró kormánya is jelentős mértékben támogatja.

Danijel Trifković és kislánya átveszik a szerződést Bojan Stevićtől (Fotó: Gergely Árpád)

Danijel Trifković és kislánya átveszik a szerződést Bojan Stevićtől (Fotó: Gergely Árpád)

Szabadkára hivatalosan körülbelül 13 000 menekült érkezett a volt Jugoszlávia területéről, nagy többségük jelenleg is itt él, viszont a város az eddigiek során nem vett részt a regionális lakhatási programban. Most viszont a program keretén belül harminc család jutott falusi házhoz. A szerződések ünnepélyes kiosztására kedden került sor a városháza dísztermében. A rendezvényen a sikeres pályázók mellett számos magas rangú tisztségviselő, illetve a donátorok képviselői is jelen voltak, többek között Bojan Stević, az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium államtitkára, aki felszólalásában hangsúlyozta, hogy a menekültek lakhatási problémáinak megoldása igen fontos kérdés.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– A mai napon harminc új háztulajdonossal írunk alá szerződést, akiknek a házvásárlására összesen 330 000 eurót fordítottunk. A projektum teljes összege egyébként 46 millió euró, amiből 34 milliót adományokból fedeztünk, míg a fennmaradó összeget Szerbia kormánya biztosította a menekültügyi főbiztosság támogatásával. Ez ékes bizonyítéka annak, hogy Szerbia kormánya és a hozzá tartozó intézmények meg akarják oldani ezt a több mint két évtizede húzódó problémát, és biztosíthatok mindenkit, hogy a jövőben is azon fogunk dolgozni, hogy mindenki megtalálja az otthonát – fogalmazott Bojan Stević.

A rendezvényen felszólalt Szabadka Város polgármestere, Bogdan Laban is, aki köszönetét fejezte ki a programban részt vevő intézményeknek, donátoroknak, majd kiemelte:

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Ez az első alkalom, hogy Szabadka részt vesz egy ilyen projektumban, és remélem, hogy a jövőben is alkalmunk lesz részt venni ehhez hasonló kezdeményezésekben, hogy ki tudjuk elégíteni polgártársaink szükségleteit, akiknek a lakhatási kérdése a kilencvenes évek óta nincs megoldva. Biztos vagyok benne, hogy mindez sokat jelent a polgártársainknak, és biztosíthatom őket, hogy a jövőben is azért fogunk dolgozni, hogy javítsunk a helyzetükön – mondta a polgármester.

A keddi rendezvényen emellett felszólaltak a programban részt vevő szervezetek jelen lévő képviselői, majd kiosztották a szerződéseket a nyertes pályázók között.