2024. április 19., péntek
KÖNYVSAROK

Csónakázás Holdon, Földön

Könyves rovatunkban e héten is a Szabadkai Városi Könyvtár felnőtt- és gyermekosztályáról leggyakrabban kölcsönzött könyveket listázzuk, Berényi Eszternek és Omerović Helénának, a városi könyvtár tájékoztató könyvtárosainak köszönhetően, valamint a könyvtár legújabb könyvei közül egy olyan kiadványra hívjuk fel a figyelmet, amely egy felnőttek számára íródott, népszerű dráma gyerekeknek szánt átdolgozása. Berg Judit ugyanis Weöres Sándor Holdbeli csónakosából készített átiratot, Keresztes Dóra pedig ünneplőbe „öltöztette” a kötetet.

FELNŐTTOSZTÁLY

1. Dragomán György: A pusztítás könyve (Magvető)

2. Jo Nesbø: Kísértet (Animus)

3. Kőrösi Zoltán: Milyen egy női mell? (Kalligram)

4. Sarah Dunant: Szöktetés a zárdából (Athenaeum)

5. Jung Chang: Vadhattyúk (Európa)

GYEREKOSZTÁLY

1. Leiner Laura: A Szent Johanna gimi – Együtt (Ciceró)

2. Johanna Spyri: Heidi és a zimankós tél (Jugoreklam)

3. Lackfi János: Paradicsomleves betűtésztával (Betűtészta)

4. Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója – Mia Genoviában (Ciceró)

5. Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg (Móra)

KÖNYVAJÁNLÓ
Weöres Sándor: Holdbeli csónakos (Helikon)

Jégapó fejedelem lánya, Pávaszem kisasszony, Medvefia királyfi, a lapp trónörökös és barátaik – mindannyian Weöres Sándor-hősök, akiket a Holdbeli csónakos című drámából már jól ismerhetnek a felnőttek, de a neves gyerekírónak, Berg Juditnak köszönhetően ezentúl a gyerekek is közelebbről megismerkedhetnek e szereplőkkel, hiszen az írónő az eredeti drámából készített egy „gyerekbarát” átdolgozást, azaz kiemelte azokat az elemeket, amelyeket a kicsik könnyebben értelmezhetnek. Végigkövethető benne kalandos útján Pávaszem királykisasszony, mikor is körbe járja a világot, időn és téren át, az igaz szerelmet és a boldogságot keresve.

A történet szereplői és a képi világ is szorosan kötődnek a népmesei hagyományokhoz, hangsúlyos a jók és a rosszak közötti különbségek ábrázolása, a köztük folyó folytonos harc megjelenítése.

Hogy vajon Pávaszem kalandos útjának megpróbáltatásai végén rátalál-e az ő holdbéli szerelmére, legyen meglepetés mindazok számára, akik a földi porból a tiszta Holdba utaznak a mese csodás ladikján.