2024. április 19., péntek

Megnehezülhet a szerbiaiak munkavállalása Szlovákiában

Törvénnyel akadályoznák, hogy a közvetítőcégek húzzanak hasznot a balkáni munkaerő importjából

Robert Fico szlovák kormányfő bejelentette, hogy kabinetje az idén olyan intézkedéseket léptet életbe, amelyek révén az alacsony munkanélküliségnek maguk a szlovákok látják majd hasznát, nem pedig a balkáni és más területekről való munkaerő importját szervező, külföldi munkaközvetítő ügynökségek. A miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy a bejelentések szerint 2020-ban csupán a szlovákiai autógyáraknak további 14 000 szakképzett munkásra lesz szükségük.

„Határozottan ellenzem, hogy idegen közvetítő ügynökségek keressenek a balkáni és a harmadik országokbeli munkaerő Szlovákiába való behozatalán. Politikánknak arra az elvre kell épülnie, hogy mindenekelőtt a szlovákiai férfiaknak és nőknek legyen munkájuk, hogy javíthassanak életszínvonalukon” – írta Fico. Kormánya nyomást gyakorol a gazdaságra a bérek növelése végett, és igyekszik megakadályozni, hogy a közvetítő ügynökségek és a gyárak kisebb fizetésért, a szlovákokénál rosszabb körülmények között dolgoztassák a külföldieket, főleg az ukránokat és a szerbeket.

Ján Richter munkaügyi és szociális kérdésekkel megbízott miniszter közölte, hogy tavaly a Szlovákiában munkát vállalt külföldiek között a szerbek voltak a legtöbben, 12 259-en. Számuk csupán egy év alatt 6800-zal növekedett. A másik legnépesebb csoport az ukrán: közülük 2017-ben 4626-an dolgoztak Szlovákiában.

A miniszter szerint már az idén érezhetően hatással lesznek a foglalkoztatásra az új előírások, amelyek tiltják a cégeknek és a munkaközvetítő ügynökségeknek, hogy a külföldi munkásoknak kevesebbet fizessenek, lehetetlenné teszik, hogy ezek ne érvényesíthessék maradéktalanul a munkaviszonyból eredő jogaikat, valamint hogy rosszabb körülmények között dolgoztassák őket, mint a szlovákokat.