2024. április 18., csütörtök

A véradóktól a betegekig

A Szabadkai Közkórház vérátömlesztési osztályának státusáról és tevékenységéről

A tavaly életbe lépett vérátömlesztésről szóló törvény értelmében a szabadkai kórház vérátömlesztési osztálya 2019. január elsejétől már nem lesz illetékes vér- és vérösszetevők gyűjtésére, vizsgálatára, feldolgozására és elosztására, ezt a feladatot az újvidéki székhelyű Vajdasági Vérátömlesztési Intézet veszi át.

Az új törvény értelmében Szerbiában négy felhatalmazott központ által szervezik meg a véradást, a vér feldolgozását, valamint elosztását, mégpedig Újvidéken, Belgrádban, Nišben és Kragujevacon. Dr. Anastazija Mrđa, a Szabadkai Közkórház vérátömlesztési osztályának osztályvezető főorvosával a szabadkai vérátömlesztési osztály státusáról, valamint tevékenységéről beszélgettünk.

A vércsoportok automatikus meghatározására, a vírusok kiszűrésére és más vizsgálatokra alkalmas műszer (Fotó: Gergely Árpád)

A vércsoportok automatikus meghatározására, a vírusok kiszűrésére és más vizsgálatokra alkalmas műszer (Fotó: Gergely Árpád)

– A vérátömlesztési tevékenységről szóló törvény 2017 májusában lépett életbe. A vajdasági transzfúziós szolgálatok átszervezése a törvény értelmében három fázisban történik. Az első fázisban a kisebb helységek – mint Zenta, Verbász, Versec és Nagykikinda – vérátömlesztési osztályaitól a vér begyűjtését az év elején átvette a Vajdasági Vérátömlesztési Intézet, majd 2018 júniusában a második fázisban Zombor, Nagybecskerek, Pancsova, Mitrovica kórházaiban történik meg az említett átszervezés. A Szabadkai Közkórház vérátömlesztési osztályán a 2018. évre meghatározott munkaterv alapján marad minden a régiben, a már megszokott terepi akcióinkkal. Szabadkán, valamint Magyarkanizsa és Topolya községekben a véradás megszervezését és a vér begyűjtését továbbra is a mi osztályunk végzi. Munkanapokon délelőtt 7-től 10-ig a Szabadkai Közkórház vérátömlesztési osztályán továbbra is fogadjuk az önkéntes véradókat. Az év folyamán a hatáskörünkbe tartozó községekben több véradási akciót szervezünk az illetékes községben lévő Vöröskereszt szervezetével. A Vajdasági Vérátömlesztési Intézet, mint felhatalmazott intézmény szervezi meg és bonyolítja le a véradóktól az említett városokban a vér begyűjtését, annak feldolgozását, majd szétosztását a kórházaknak, amelyek a vérbank szerepét látják majd el. A kórházak ettől függetlenül továbbra is végzik a klinikai transzfúzióval kapcsolatos tevékenységeket, a vérátömlesztést megelőző vizsgálatokat, a prenatális diagnosztikát a kismamáknál és mindazt, ami a páciensekre vonatkozik. A szabadkai kórházban orvosaink a véralvadási terápia rendelőben is dolgoznak, ők a véralvadási vizsgálatokat és terápiás kezelést végzik. A véralvadásgátlással eddig a hematológiai osztály volt megbízva, de osztályunk tevékenységének bővítéseként most a mi hatáskörünkbe tartoznak ezek a betegek – magyarázta a főorvos.

Dr. Anastazija Mrđa (Fotó: Gergely Árpád)

Dr. Anastazija Mrđa (Fotó: Gergely Árpád)

Az említett négy városban – Zentán, Verbászon, Versecen és Nagykikindán – immár a Vajdasági Vérátömlesztési Intézet az illetékes a vér begyűjtésére. A doktornő félelmének adott hangot az átszervezést illetően, ugyanis az önkéntes véradók már ismerik az osztályon az egészségügyi dolgozókat, akik magyar és szerb nyelven is tudnak kommunikálni az önkéntes véradókkal, ugyanakkor nagyon fontos, hogy minden munkanapon fogadják a véradókat. Dr. Anastazija Mrđa tudomása szerint Zentán és Verbászon havonta egy alkalommal szervezik meg a vér begyűjtését. Szerinte ez nem a legmegfelelőbb megoldás, ugyanis a véradók önkéntesen, saját jó szándékukból adnak vért, természetesen a munkaadóval egyeztetniük kell, ha a véradás miatt ki kell maradniuk a munkahelyükről. Mint mondta, az átszervezés célja az észszerűsítés és a költségvetés csökkentése, de mindenekelőtt fontolóra kellene venni, hogy az új rendszer miatt nem csökken-e az önkéntes véradók száma.

ÖNKÉNTES VÉRADÁS

Szabadka Város területén a Vöröskereszt nyilvántartása alapján 5182 véradót tartanak nyilván. Sebők Zsolt, a Vöröskereszt önkéntes véradással megbízott szakmunkatársának elmondása szerint a szabadkai közkórház vérátömlesztési osztályával kiváló az együttműködésük. A terepi véradások alkalmával az osztályról mindig jelen van egy szakorvos. Ma a tavankúti iskolában délelőtt 8-tól 10-ig, a majsai úti iskolában pedig holnap 7.30-tól 9-ig lesz önkéntes véradás.

Az aferézises vérvételi eljárással nyert vérkoncentrátum 5-6 véradó által adományozott mennyiségnek felel meg (Fotó: Gergely Árpád)

Az aferézises vérvételi eljárással nyert vérkoncentrátum 5-6 véradó által adományozott mennyiségnek felel meg (Fotó: Gergely Árpád)

– A vér szervezett begyűjtését követően az újvidéki intézet szakemberei Újvidékre szállítják a vért, ahol azt az előírásokkal összhangban tesztelik, feldolgozzák, majd a kisebb kórházak szükségletei alapján eljuttatják hozzájuk a szükséges mennyiséget. Az átszervezés célja, hogy egész Szerbia területén azonos legyen az átdolgozott vér minősége, azonos tesztelési, és feldolgozási módszerekkel. Ennek előfeltétele, hogy azonos mennyiségű pénz álljon minden intézmény rendelkezésére. Intézményünk is rendelkezik egy előre meghatározott büdzsével, amellyel gazdálkodhat, ebből kell megvásárolni a reagenseket, a kártyákat, a feldolgozáshoz szükséges teszteket, a vér tárolására alkalmas zacskókat és egyebet. Minden vizsgálati teszt használata a gyógyszerészeti ügynökség jóváhagyása által történik, konkrét példa: a vércsoportok meghatározása kémcsöves módszerrel történt az elmúlt ötven évben, ma viszont az új technológiai eljárásoknak köszönhetően geo-kártyákkal vagy molekuláris vércsoport-meghatározási eljárással történik. Az információs technológiáknak köszönhetően az eredmények dokumentálhatóak, ugyanakkor mindez nagyobb költségekkel jár. A kisebb intézmények a rendelkezésükre álló anyagi keretek miatt nem tarthatnak lépést a technológia fejlődésével, természetesen az előírt szabályokat mindenképpen be kell tartani a vér feldolgozásával kapcsolatban – mondta Anastazija Mrđa.

Kérdésünkre, hogy van-e elegendő vérmennyiség a szabadkai kórházban, a doktornő a következőt válaszolta:

A vér tárolására alkalmas hűtőberendezések (Fotó: Gergely Árpád)

A vér tárolására alkalmas hűtőberendezések (Fotó: Gergely Árpád)

– A 2016. évben 6821 egység vért gyűjtöttünk össze, 2017-ben 6991 egységre növekedett ez a szám, ebben a számban benne van a 35 aferézises vérvételi eljárás, a véradó keringése áthalad egy berendezésen, amely csak a trombocitákat (vérlemezkéket) választja ki, a vörös vérsejteket pedig visszajuttatja a véradó szervezetébe. Egy ilyen aferézises vérkoncentrátum 5-6 véradó által adományozott mennyiségnek felel meg. Az említett eljárást 2014 óta végzi szolgálatunk, a kisebb intézményeknél nincs lehetőség erre az eljárásra. A Szabadkai Közkórház pácienseinek havi szükséglete 400–450 egység között mozog. Tartalékaink stabilak, mindig elegendő vér áll a rendelkezésünkre.

A doktornő a racionalizációval kapcsolatban a következőképpen nyilatkozott:

– Személyes véleményem, hogy egy központi közbeszerzés kiírásával megoldható lenne, hogy egységes legyen a vérátömlesztéshez szükséges laboratóriumi kellékek, reagensek beszerzése, mert ezáltal költséghatékonyabb lenne és megoldható lenne az azonos minőség országszerte. Az önkéntes véradók pedig akkor mehetnének vért adni, amikor ez megoldható számukra – mondta dr. Anastazija Mrđa.