2024. április 26., péntek

Díjeső a Bolyai Filmműhelynek

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium berkeiben már tizenkét éve működő Bolyai Filmműhely Szerbiában az egyetlen középiskolásokat tömörítő filmes műhely.

A filmes szakkörként indult foglalkozások mindig vonzották a fiatalokat, így általában 15-16 fős a csapatuk, és az elsősöktől kezdve a negyedik osztályosokig minden generáció képviselteti magát. A műhely tagjai folyamatosan ténykednek, és habár csak heti egy alkalommal találkoznak, így is nagyon hatékonyak. Tevékenységük kétirányú, egyrészt követnek minden olyan megmozdulást, mely a Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumhoz kötődik, ugyanakkor saját filmeket is készítenek. A ballagásokról és a szalagavatókról rendre filmet forgatnak; táborokról, jelentős eseményekről születnek összeállítások, emellett dokumentumfilmeket, kisjátékfilmeket, animációs játékfilmeket készítenek, és ezeket rendre be is mutatják valamilyen fesztiválon. Mentoruk a kezdetektől fogva Póth Imre, aki főleg az elméleti tudnivalókat és a kamerakezelést tanítja, igen korán csatlakozott hozzájuk Megyeri Gábor, aki a műszaki hátteret oktatja, valamint Farkas Miklós, aki főleg a vágást tanítja.

A Bolyai Filmműhely a fesztiválokon is eredményes, az ősz folyamán is több rendezvényen díjazták alkotásaikat. Ezúttal a magyarországi Komlón szeptemberben megtartott Hét Domb fesztiválon animációs film kategóriában az Over the hills and far away című, Szremkó Bettina rendezte film első díjat érdemelt. A filmet a komputerjátékok ihlették, kollázstechnikával készült, ez egy koprodukció volt a bodajki diákokkal. Ugyanezen a fesztiválon egy második díjat is kiérdemeltek, mégpedig a Legfontosabb, hogy összetartsunk című dokumentumfilmjükkel. A film elkészítéséhez a diákok Obrenovacra utaztak, ahol az árvíz után egy évvel forgattak az ottani diákokkal. Legújabb díjukat november elején kapták a paksi önkormányzattól. Az önkormányzat az Örökségünk mozgalom keretében hirdetett meg egy olyan filmes versenyt, melyre régi mesterségekről készített alkotásokat lehetett beküldeni. Mivel a Bolyai Filmműhelyben már számos régi mesterséget megörökítő film született, a legöregebb zentai borbélyról, Bodó Jánosról készített Még három év című dokumentumfilmjüket küldték el, s ezt második díjjal jutalmazták.

A filmműhelyben ténykedő diákok élvezik a filmkészítést, azt mondják, rengeteg új dolgot megtanulnak, és közben nagyon jól érzik magukat. Nyilas Orsolya három éve tagja a műhelynek, és már hetedikes kora óta foglalkozik filmezéssel:

– Már odahaza, Magyarkanizsán is ismerkedtem a filmezéssel, és itt főleg az élő közvetítésben, az élő vágásban segédkeztem a szalagavatóknál. Most a nyári táborban rendeztem egy új filmet, és azt fesztiválokra szeretnénk küldeni. A filmműhely számomra nagyon jó kikapcsolódás a sok matek után, ezért nagyon szeretem.

Bálint Márk úgyszintén három éve tagja a műhelynek:

– Leginkább az operatőri munkát és a vágást szeretem, de bármit elvállalok a színészkedésen kívül. A filmműhely sok új ajtót megnyit számunkra, filmfesztiválokra jutunk el, ott szakemberekkel találkozunk, beszélgetünk velük, és közben tanulunk.