2024. május 10., péntek

Hetvenöt éves a Dnevnik

Díszüléssel ünnepelte meg az évfordulót a napilap

A 75. évforduló alkalmából szerdán az újvidéki Matica srpska dísztermében Igor Mirović tartományi kormányfő mondott köszöntőbeszédet. Kiemelte, hogy a Dnevnik napilap a legnehezebb időben jött létre, ezért ma is példaértékű.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

– Viszontagságos időszakban, a legszörnyűbb háború idején született meg a lap első száma, bizonyítékul, hogy bátor tettekkel akár a legnehezebb időkben is lehet nagyot alkotni, elindítani egy napilapot. Mindez annyit jelent, hogy fenntartása a mai körülmények között is lehetséges. Ebből kifolyólag sajnálatos, hogy ma mégis a fennmaradásért kell küzdenie a lapnak – mondta a tartományi kormányfő. Hozzátette, hogy a tartományi kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy akár az elkövetkező 75 évben is jelen legyen a lap, amely Mirović szerint a szabad, szakszerű és tisztességes újságírást képviseli.
– A Dnevnik olyan intézmény, amelyben nagyszámú vajdasági lakos hisz. Úgy gondolom, hogy mindenki meg fog tenni mindent annak érdekében, hogy áthidalja azokat a problémákat, amelyekbe jelenleg nem saját hibájából kifolyólag került a lap – hangsúlyozta Mirović.
Miloš Vučević, Újvidék polgármestere a Dnevnik dolgozóinak és a lap olvasóinak egyaránt gratulált. A jubileum kapcsán elmondta, hogy számára azért kiemelkedő ez a lap, mert a kezdetektől fogva a szabadság kultuszát ápolja.
– A Dnevnik az első lapszáma óta a szabadság eszményét adja át az olvasóknak. Ezenkívül rendkívül fontos, hogy a szerb nyelv és a cirill írásmód hirdetője Vajdaságban immár 75 éve.
Dušan Vlaović, a Dnevnik Vojvodina Press vezérigazgatója elmondta, hogy a napilap egyik elengedhetetlen feladata, hogy megfelelőképpen idomuljon a mai trendekhez és technológiákhoz. Ezért a Dnevnik vezérigazgatója két párhuzamos úton, a nyomtatott kiadványok, valamint az internetes felület útján látja a napilap fejlődési irányvonalát.
Az ünnepségen elhangzott, hogy a tartományban megjelenő lapok között a Dnevnik tekint vissza a legnagyobb hagyományra. Az újságírók sorában 16 irodalmár járul hozzá a lap színvonalához, köztük öt akadémikus. A lap a múlt század 80-as éveiben élte fénykorát, akkoriban naponta 120 ezer példánynál is többet adtak el belőle Vajdaságban.