2024. április 19., péntek

Dubajtól Újvidékig

Szerdán kezdődik az immár 19. akalommal megszervezett, Újvidéki Dzsesszfesztivál. Akárcsak a korábbi években, az idén is meglátogatják városunkat a dzsesszzene nagymesterei, akiknek újvidéki közönségtábora évről évre népesebb.

A székvárosban a dzsesszre korábban is akadt vevő bőven, számos nagy nevű zenész innen indult hódítóútra. Az Európa Kulturális Fővárosa 2021cím elnyerése óta azonban gyökeresen megváltozott az álláspont a különböző, vidékeinken mainstreambe nem illő zeneművészeti-alkotói irányzatok iránt. Az alternatív koncertek, fesztiválok intézményesített hátszelet kaptak, így e hagyományos, az évek során városunk kulturális szimbólumává vált dzsesszrendezvény is, amely a művelődési igény tekintetében igencsak megszürkült közösségünkben mindig megállta helyét, az idén egészen biztosan növeli majd látogatottsági mutatóit. Gazdag program vár tehát a dzsesszzene kedvelőire. Az első koncertestet az Újvidéki Színházban tartják meg. Fiatal, helybeli és külföldi dzsesszzenészek mutatkoznak majd be közönségünknek, olyanok, akik Európa korábbi, és jövőbeni kulturális fővárosaiból érkeznek. Pécsről, amely 2010-ben volt Európa Kulturális Fővárosa, a Trio Afium zenészeit látjuk vendégül. Ez az együttes 2010 márciusában alakult meg fiatal, de a magyarországi dzsesszéletben már évek óta jelenlévő zenészekből. A dzsesszzongora triók legjobb hagyományai ihletik meg őket, példaképeik a Bill Evans, Ahmad Jamal, Keith Jarrett, Brad Mehldau triók. Felfogásuk egyéni, repertoárjukban a dzsessz történetének szinte mindegyik korszakában megalapozott sztenderdek, hol hagyományosabb, hol modernebb feldolgozásai megjelennek. Saját kompozíciókkal is szerepelnek, időnként más műfajok – például az elektronikus alapú zenék és popdalok – felé is kitekintenek.

– A trió története úgy indult, hogy lett egy lehetőségünk Dubajban, egy szállodában játszani. Baksa Peti kollégámmal ekkor már régóta dolgoztunk együtt különböző formációkban” – meséli az együttes dobosa. – Mátét nem ismertük személyesen korábban, közös ismerőseink ajánlották őt. Nagyon komoly, zeneileg megalapozott fiúnak tűnt, úgy döntöttünk, belevágunk, megpróbáljuk együtt. A Dubajban töltött három hónap alatt aztán alaposan összebarátkoztunk, emberileg és zeneileg is, így nem is volt kérdés, hogy itthon folytatjuk a közös munkát. Azóta sok minden történt az együttes háza táján, rengeteg fesztivál- és klubfellépésen vagyunk túl. A repertoár folyamatosan bővült és változott: a kezdeti, sztenderd alapú palettán egyre több új szín tűnt fel, születtek saját kompozíciók is: ezek között említhetném Máté Kurzwelle című szerzeményét, amely szokatlan lüktetésével az elektronikus hangzást idézi. Aztán ott vannak a „talált zenéink”, ilyen például a Man is a Shed című dal, ez egy régi popsláger, eredetileg semmi köze a dzsesszhez. Most már van. És még egy réteget emelnék ki: a műfaj afrikai-törzsi gyökerei között keresgélünk az olyan darabokkal, mint Ahmad Jamal Swahililand című szerzeménye. Nekem személyes kedvencem. Nem az „albumverziót” játsszuk: régi nagy élményem még a VHS-korszakból az 1993-as koncertfelvétel, ezt szoktuk előadni, persze a saját felfogásunkban. Triónk zenei világára szerintem amúgy is jellemző a feszítettség: az egyik végpont a zongora intellektualitása, a másik a dobjáték fűtöttsége, ami az ilyen darabokban kifejezetten előtérbe kerül. Ezeket a darabokat néhány más szerzeménnyel együtt egyébként mind meghallgathatja az újvidéki közönség 15-én. A felállásról azt gondolom, hogy a triózene a dzsessz meghatározó vonulata legalább fél évszázada. Ha ennyien vagyunk, már együttes vagyunk, de még nagyon tág tér jut mindnyájunknak a kísérletezésre, önkifejezésre és együttmozdulásra. Szerintem kihagyhatatlan iskola ez minden fiatal dzsesszzenésznek – jellemzi Krommer Balázs a trió ars poeticáját.

A Trio Afium Újvidékre Lachegyi Máté (zongora), Baksa Péter (nagybőgő), és Krommer Balázs (dobok) felállításban érkezik.

Az Újvidéki Színházban megszervezendő koncertestre szóló belépőjegyek 400 dináros áron lesznek megvásárolhatók, a rendezvény napján, november 15-én, 11 és 20 óra között. A Szerb Nemzeti Színház koncertestjeire 800 dinárba kerülnek a napi belépőjegyek, ugyancsak a koncert napján 11 és 20 óra között lesznek megvásárolhatók. A mind a négy estre szóló jegykomplett ára 2300 dinár, a fesztivál honlapján: www.novisadjazzfestival.rs többet is megtudhatunk minderről.