2024. április 25., csütörtök

Bez predrasuda, ali sa rezervom

Na jezicima manjina štampanim izdanjima su zadovoljni čitaoci, ali smatraju da je malo tekstova za omladinu

U Novom Sadu 26. oktobra u četvtrak, Heror Media Pont je održao savetovanje u Kolegijumu Evropa pod nazivom Pristupačne komunikacije, pomoću podrške gradske samouprave. Savetovanje je bilo usmereno na probleme i poteškoće osoba sa invaliditetom i njihovu mogućnost informisanja, jer se na tu kategoriju najmanje obraća pažnja u društvu.

Kao što je poznato, manjinske zajednice čine dvadeset odsto ukupne populacije, dok ljudstvo sa nekom vrstom invaliditeta čini deset odsto. Ako je neko pripadnik obe kategorije, suočava se sa velikim poteškoćama. Vezano za ovu konferenciju, na internet stranici lista „Mađar So“ smo u upitniku pitali naše čitaoce, kakvo mišljenje imaju o informisanju manjina i osoba sa invaliditetom, kakva lična iskustva imaju sa tim. Smatrali smo važnim stav omladine, tako da smo obuhvatili u istoj srazmeri broj mlađih od 25 godina i broj starijih.

Na pitanje kako se informišu, 41 odsto se izjasnilo za društvene mreže. Sa online stranice se informiše 20 odsto, sa televizije takođe 20 odsto, sa svih ponuđenih medija 13 odsto, dok iz štampanih medija 6 odsto. Sa informisanjem na maternjem jeziku je 49 odsto zadovoljno, dok 36 odsto je delimično zadovoljno. 15 odsto ispitanika je nezadovoljno sa informisanjem na maternjem jeziku.

Nisu sasvim zadovoljni sa učestalosti informisanja omladine, 43 odsto smatra da se samo na određenim mestima mogu naći dovoljne informacije za mlade, dok 30 odsto smatra da ima dovoljno ovakvih sadržaja, a 27 odsto smatra da nema.

Postavljeno pitanje vezano za osobe sa invaliditetom je bilo, koliko čitaoci takvih osoba poznaju u neposrednoj okolini. 63 odsto je reklo da poznaju nekoliko osoba, 30 odsto nijednu, dok 7 odsto samo jednu. Postavilo se i pitanje da li je teže ili lakše informisanje osoba sa invaliditetom: 80 odsto je reklo da je teže, a ostali nisu zauzeli stav. Čitaoci smatraju najdostupnijim sredstvom za informisanje televizor za ovakve osobe, zatim dolazi na red internet, radio, pa štampani mediji.

Učesnici upitnika su se izjasnili da 82 odsto nema predrasude, 41 odsto sa zadovoljstvom se sreće sa osobama sa invaliditetom, dok 31 odsto imaju osećaj neprijatnosti prilikom prvog susreta.