2024. május 10., péntek

Digitalizálják a kulturális örökséget

Vladan Vukosavljević művelődési és tájékoztatási miniszter aláírta az első olyan jogi előírást, amely a kulturális örökség digitalizálását szabályozza. Mint arra a miniszter rámutatott, ez a lépés nagyon fontos ahhoz, hogy a kulturális örökséget nyilvántartásba vegyék, és mint mondta, ez a jogi előírás képezi majd a digitális nyilvántartás alapját.

Dejan Masliković, a miniszter digitális kutatási infrastruktúrával megbízott segédje kiemelte, a digitalizálás egy dinamikus eljárás, aminek bár kezdete van, véget nem ér, hiszen folyamatosan követi majd a kultúra fogyasztóinak igényeit.

Miroljub Stojanović, az országos Nemzeti Könyvtár számítástechnikai fejlesztéssel megbízott osztályának vezetője kiemelte, hogy a Nemzeti Könyvtár még 2004-ben megkezdte a könyvtári könyvek és prospektusok digitalizálását, de a szerzői jogok miatt akadályba ütköztek. Ez a jogi előírás keretet ad ahhoz, hogy a digitalizált kiadások hozzáférhetők legyenek. Ugyanakkor ezek után kidolgozásra kerülnek azok az utasítások is, amelyek a könyvtáraknak – amelyek majd csak ez után látnak neki a könyvek digitalizálásának – műszaki támogatást adnak.