Miért van szükségünk Európára?

Orbán Viktor: Meg kell védeni, amit már elértünk

MTI

2017. október 25., 21:37

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Európában nem új nagy terveket kell kovácsolni, hanem meg kell védenünk azt, amit már elértünk – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedd este Passauban.

Orbán Viktor a pódiumbeszélgetésen (Fotó: MTI)

Orbán Viktor a pódiumbeszélgetésen (Fotó: MTI)

A Passauer Neue Presse című lap által Európa-szkepszis – Miért van szükségünk Európára címmel rendezett pódiumbeszélgetésen a kormányfő a megvédendő eredmények között említette Helmut Kohl egykori német kancellár „nagy álmát”, a schengeni rendszert és a szabad munkaerő-áramlást.

A miniszterelnök hangsúlyozta: Magyarországnak fontos Európa sikere, mert mi magyarok évszázadokon át védtük Európa keleti határait, „sok véráldozatot hoztunk” a kontinensért. Másrészt annak idején tudtuk, hogy ha a kommunisták hatalmát meg akarjuk dönteni és a szovjeteket ki akarjuk küldeni, ezt csak akkor lehet, ha e mögött egységes európai akarat van, vagyis a magyar szabadság és függetlenség, valamint Európa újraegyesítése „ugyanaz a történet” – magyarázta. Megjegyezte: a közép-európaiak szerint ma nem nagy álmokkal van teendőnk – bár azokkal is törődünk –, hanem meg kell védeni, amit már elértünk.

A kormányfő szavai szerint erős Európa csak úgy jöhet létre, ha erősek a tagállamok, és mindenkinek a saját országát kell rendbe tennie, megerősítenie, ebből lesz erős Európánk.

A migránsválságról szólva kifejtette: nem lehet befogadni egy országba új népcsoportokat, ha ezt az ott élők nem akarják. A jövőben várhatóan több tízmillió ember hagyhatja el a szülőföldjét, kérdés, hogyan tekintünk e folyamatra: „megadjuk-e magunkat neki, vagy meg akarjuk fékezni” – magyarázta. Közölte: erre a kérdésre mindenki egyforma választ ad, kivéve Európa, mert miközben az Egyesült Államok, Ausztrália, Kína, Oroszország, a Perzsa-öböl gazdag országai szigorúan védik határaikat, Európa „kinyitja a határait”.

Orbán Viktor kijelentette: minden európai országnak joga van eldönteni, milyen választ ad erre a kihívásra, a magyarok azt mondják, megvédik a határaikat. Közölte: több európai ország is úgy képzeli el a jövőjét, hogy olyan népcsoportok is élnek ott, amelyek máshonnan jöttek, más hátterűek, és „majd együtt jól fognak élni”. De Magyarország úgy döntött, ezt nem akarja, nem akar máshonnan érkező, más kultúrájú népcsoportokat. Inkább a segítséget kell odavinni, ahol arra szükség van, nem a bajba jutott embereket kell idehozni – mondta.

A kormányfő megjegyezte: Magyarországon több ezren teljesítenek szolgálatot jelenleg is a határon, egymilliárd eurót költöttünk határvédelemre saját forrásból, ezért „nekünk ne adjon leckét senki szolidaritásból”, hiszen mindezzel nemcsak Magyarországot, hanem például Németországot is védjük.

Az EU asztalán van a menekültügy reform, az a javaslat, hogy legyen egy állandó, kötelező, felső korlát nélküli szétosztási rendszer – folytatta. Magyarország korábban azért nem fogadta el 1200 migráns befogadását, mert tudta, hogy ez a „trójai faló”, és ha egyszer megengedjük, hogy más mondja meg, ki tartózkodhat Magyarországon, később nem tudjuk visszavenni ezt a jogot – szögezte le.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a visegrádi csoport (V4) nagy európai erőforrás, amely nem gondot okoz az Európai Uniónak, hanem hozzájárul a sikeréhez. Elmondta: ha a V4-et leválasztanák és tőlük különálló intézményi világot hoznának létre, annak első számú vesztese Németország lenne, mert megnehezedne a kapcsolata a visegrádi országokkal, és ott maradna olyan országokkal, amelyek pénzügyi bajban vannak és tőle várják a segítséget. Olyan Európa kell, amelynek súlypontjában Németország és Közép-Európa is ott van, „ezt építjük, a számok alapján nagyon sikeresen” – fogalmazott. Hozzátette: Magyarország és Németország mindig természetes szövetségesek voltak, „ennek megnyilvánulását látjuk most a gazdaságban”.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége