2024. május 10., péntek

Egyenlő esély a vajdasági önkormányzatoknak

Az illetékes titkárság támogatása csupán az első lépés a stratégiai jelentőségű beruházások felé

A Tartományi Regionális Fejlesztési, Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság mintegy 14 millió dinárral támogatja 14 vajdasági önkormányzat munkáját.

A szerződéseket Ognjen Bjelić illetékes titkár pénteken a tartományi kormány épületében adta át az önkormányzatok képviselőinek. Felhívta a jelenlevők figyelmét, hogy ez csupán az első lépés a különféle beruházások felé, hiszen a titkárság most a tervdokumentáció kidolgozásához járult hozzá.
– Titkárságunk célja, hogy ezután az önkormányzatokkal közösen realizáljuk a regionális jelentőségű stratégiai projektumokat. Egyaránt hangsúlyt fektetünk a kevésbé fejlett, valamint a fejlett önkormányzatokra. A sikeresen pályázó, kevésbé fejlett önkormányzatok közül öt Bánátban található, egy Szerémségben, egy pedig Bácskában. Az elkövetkező időszakban is számíthatnak a titkárság támogatására, a támogatások összértékét növelni fogjuk. Ez 30-40 millió dinárt jelent majd évente, mindezt azzal a céllal, hogy megteremtsük a beruházások kivitelezéséhez szükséges feltételeket – mutatott rá Ognjen Bjelić.
Vadász Kávai Piroska Magyarkanizsáról érkezett. A községi közigazgatás gazdasággal megbízott tanácsadójaként kiemelte, hogy a község az utóbbi években nagy hangsúlyt fektetett az ipari zónák fejlesztésére.
– A tartományi támogatásnak köszönhetően a község köztulajdonában levő horgosi ipari park tervdokumentációja készülhet el. Olyan hazai és külföldi befektetőkre számítunk, akik elsősorban ipari tevékenységet folytatnak, továbbá a határátkelőhely közelsége miatt logisztikai cégek, valamint helyi vállalkozók jelentkezését is várjuk. A projektum összértéke több mint 1 millió dinár, ebből a titkárság 85 százalékát vállalja magára – hangsúlyozta Vadász Kávai Piroska.
Stana Đember Csóka község elnök asszonya lapunknak elmondta, hogy az önkormányzat a Zlatica folyón épülő kisebb híd tervdokumentációjának kidolgozására pályázott. A befektetés regionális szempontból meghatározó. Azt is hozzátette, hogy a támogatás külön jelentőséggel bír egy ilyen kis község tevékenységében.