2024. április 27., szombat
VÍZILABDA – X. NEMZETKÖZI NŐI TORNA, ZENTA

A Dunaújváros nyerte a tizediket

Vasárnap Zentán a helyosztókkal véget ért a hagyományos, idén jubileumi 10. nemzetközi női vízilabda torna. A szervezők elégedettek lehetnek, az összsen nyolc – négy felnőtt női és négy U15-ös fiú – csapatot felvonultató rendezvény ezúttal is jól sikerült, izgalmas küzdelmeket láthattak a nézők. A színvonalra nem lehet panasz, mind a lányok, mind a fiúk mezőnyében jó meccseket játszottak a résztvevők, szinte egyetlen mérkőzésen sem volt előre borítékolható az eredmény.

A nőknél a Dunaújváros és a kassai Olympia valamivel jobb teljesítményt nyújtott a Nagyváradnál és a hazaiaknál, így a döntőt is e két együttes vívta. A finálé a várakozásoknak megfelelően alakult, brusztos, néha már a sportszerűség határát súroló összecsapást hozott, egyik csapat sem tudott jelentős előnyre szert tenni. A magyarországiak rendkívül fiatal csapattal érkeztek, de hamar bebizonyították, nem hiába számítanak hazájuk egyik élvonalbeli csapatának. A szlovákok ugyan igyekeztek, végül mégiscsak a Dunaújváros nyerte a találkozót (8:7), s ezzel együtt a tornát is.

A Zenta Yordonak ezúttal be kellett érnie a harmadik hellyel, ráadásul ezért is keményen meg kellett küzdeni a lányoknak, a Nagyvárad nem adta könnyen magát. A románok a torna elején még hullámzó teljesítményt nyújtottak, játékuk azonban napról napra javult, a bronzmeccsen végül csak 7:6 arányban maradtak alul a hazaikkal szemben.

Az U15-ös fiútorna már inkább a zentaiak szájíze szerint alakult, akik valamennyi meccsüket megnyerték, és ezzel itthon tartották a győztesenek járó serleget. Könnyű dolguk azomban nekik sem volt, a döntőben nem tudtak dűlőre jutni a Dunaújvárossal, végül ötméterespárbaj döntött az aranyérem sorsáról. Tóth László fiai pontsabban céloztak, s végül 9:7 arányban nyertek.

A harmadik helyért folyó párharc se hozott sima találkozót. A Soproni VSE ugyan ellépett az első három negyed során, a Városgazda UA játékosai azonban felzárkóztak a hajrában. A soproniak viszont képesek voltak még egy ritmusváltásra, s végül 5:3-ra nyertek.

A legjobbak idén se maradtak különdíjak nélkül. A lányok mezőnyében a legértékesebb játékosnak a Dunaújváros fiatal tehetségét, Jonkl Csengét választották, a legjobb kapus a kassai Ivana Frištiková lett, míg a gólkirályi címet a zentai Tóth Ágnes szerezte meg 13 találattal.

A fiúknál a a dunaújvárosi Nagy Tamás érdemelte ki a legértékesebb játékosnak járó címet, a soporoni Gyülvészi Leventét választották a legjobb kapusnak, a gólkirályi címet pedig a hazai Stefanović Mirko zsebelte be 11 góllal.

Eredmények, nők, 1. forduló: Zenta Yordo-Nagyvárad 13:11, Dunaújváros-Olympia (Kassa) 11:7. 2. forduló: Nagyvárad-Olympia 5:16, Zenta Yordo-Dunaújváros 8:10. 3. forduló: Dunaújváros-Nagyvárad 13:7, Olympia-Zenta Yordo 14:5. A 3. helyért: Nagyvárad-Zenta Yordo 6:7. A döntő: Dunaújváros-Olympia 8:7.

Fiúk, 1. forduló: Zenta-Dunaújváros 9:4, Soproni VSE-Városgazda UA 7:7. 2. forduló Dunaújváros-Városgazda UA 5:4, Zenta-Soproni VSE 8:4. 3. forduló: Soproni VSE-Dunaújváros 5:10, Városgazda UA-Zenta 5:11. A 3. helyért: Városgazda UA-Soproni VSE 3:5. A döntő: Zenta-Dunaújváros 6:6 – ötméteresekkel 9:7.