2024. március 28., csütörtök

Vučić: Macedónia Koszovó UNESCO-ba való felvételére szavaz

Aleksandar Vučić Szerbia elnöke a SZRTV híradójában kijelentette, hogy tudja: Macedónia támogatni fogja Koszovónak az UNESCO-ba való felvételét.

Vučić államelnök elmondta, hogy a diplomaták visszavonása volt a módja annak, hogy Szerbia tudtára adja Macedóniának:  „tudjuk, hogy mit tesznek”.

„Tudjuk, hogy mit csinálnak, mi viszont semmi rosszat nem akarunk nekik, annak ellenére sem, hogy elismerték Koszovót, és hogy Koszovónak az UNESCO-ba való felvételére fognak szavazni” – mondta Vučić a SZRTV-nak.

Vučić elmondta, hogy támogatni fogja a szerbiai kormány minden nehéz döntését, ha úgy ítéli meg, hogy igazuk van, emlékeztetve közben a Franciaországgal kapcsolatos esetet.

„Ugyanígy volt Franciaországgal is, semmi sem történt, de legalább megőriztük a becsületünket” – tette hozzá.

Vučić az SZRTV-n kijelentette, hogy minderről holnap nyíltan elbeszélget majd Zoran Zaev macedón kormányfővel, és hogy a két ország közötti viszony, ha nem is a legragyogóbb, és nincs a legmagasabb szinten, de tisztességes lesz.

„Nem tudhatttam, hogy megváltoztatják az UNESCO-val kapcsolatos álláspontjukat. Dačić mondta pontosan megmondta nekik, ezért megint hangsúlyozom, hogy ők is tudják, hogy mi mindent tudunk”.

Dačić jól végezte a munkáját, Szerbia érdekében teszi a dolgát, mondta az államfő, megjegyezve, hogy az nyilván nem tetszik mindenkinek, de nem is azért vannak, hogy valakinek tetszenek, hanem, hogy az ország érdekeit képviseljék.