2024. április 26., péntek

Nova prostorija od oktobra za održavanje veronauke

Zahvaljujući Vladi Mađarske izgradiće se prostorije za održavanje veronauke u prigradskoj parohiji ,,Munkás Jézus”. Ova parohija broji oko sedam hiljada katoličkih vernika. Župnik ove crkve je već sedam godina Jožef Sakalj. Radovi se već uveliko izvode i očekuje se da će građevina biti gotova do oktobra.

Kad smo došli, majstori su se bavili podešavanjem tona zvona.

-Voleli bi da imamo zvona koja zvone idealnim tonom. Biskup ih je osveštao pre Uskrsa, tada nismo imali vremena za podešavanje tonova, zato to sada radimo. Pre nego što su zvona dospela kod nas bila, su postavljena u visokom tornju, a nama je potrebno da napravimo funkcionalne nogare za zvona. Na dva manja zvona smo promenili jezike, što uveliko utiče na kvalitet zvuka. Veoma smo ponosni na naša zvona - rekao je župnik.

Zahvaljujući Vladi Mađarske u toku prošle godine su dobili sredstva za izgradnju pomoćnih prostorija za održavanje veronauke kao i za izviđački dom.

-Mislili smo da bi dobro došla prostorija za održavanje časova biblije, katekizacije kao i za dečje aktivnosti, a i od izviđača nam je stigla molba, naime ni oni nisu imali gde da održavaju sastanke i organizuju programe. Od Vlade Mađarske smo dobili 11 miliona forinti, od čega smo počeli izgradnju prostorije za veronauku. Ova suma nije bila dovoljna, ali se nadamo da će biti još donatora da se završe radovi. Potrebno je još 14-15 hiljada evra da bi zadovoljili sve propise. Najvažnije je da se građevina stavi pod krov i da se zaprimi, a ostalo što zahtevaju propisi, da završimo kako nam novac bude pristizao - saznali smo od župnika.

Do sada su veronauku držali u podrumu, koji su sredili zahvaljujući pomoći grada. Kvadratura nove prostorije iznosi 58 kvadrata, plus čajna kuhinja i sanitarni čvor.

Zbog dodatnih potrebnih sredstava, župnik Jožef Sakalj je rekao da ne bi želeo da opterećuje vernike sa dodatnim donacijama.

- Plac na kojem se nalazi parohija, proteže se do Palićkog puta, ali je to sada javni park i ne možemo ga prisvojiti. Od Beograda smo dobili rešenje za nadoknadu štete, ali od grada zavisi kad će se to sprovesti. Prema tom rešenju, taj prostor je naš, ali pošto je javni park, grad treba da nam nadoknadi ta sredstva. Od tih sredstava bi želeli da opravimo krov crkve, koja ima već 85 godina i do sada nije obnavljan. Računamo da će nam pomoći i neke ustanove i organizacije a za uzvrat bi im omogućili organizovanje književnih večeri i drugo u našim prostorijama - rekao je župnik.

Misu nedeljom posećuje oko 300 vernika, ali pored toga u crkvi se organizuju i književne večeri i drugi kulturni događaji.

-Voleo bih da što više ujedinimo zajednicu pomoću organizovanja raznih susreta i priredbi. Što se tiče ovogodišnjih praznika, najbliži je praznik Svetog Stevana. Novu školsku godinu bi voleli da počnemo već u novim prostorijama, ali kao što sam spomenuo izgradnja sanitarnog čvora i obezbeđenje posebnih građevinskih zahteva zavisi od donacije. Vernici su i do sada sami održavali crkvu, uspeli su da je obnove iznutra, ofarbali su je, zamenili kablove za stuju, postavili klimatizaciju, za 80. godišnjicu postojanja crkve - dodao je župnik.