2024. március 29., péntek

Trump: Kim Dzsong Un bölcs döntést hozott

Kim Dzsong Un nagyon bölcs és jól megindokolt döntést hozott - írta Twitter-profilján szerdán Donald Trump amerikai elnök, reagálva arra, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető előző nap úgy fogalmazott, hogy "még egy ideig" figyelemmel kíséri az Egyesült Államok cselekedeteit, mielőtt döntést hozna a Guam amerikai külbirtok ellen indítandó rakétatámadásról.

Az amerikai elnök Twitter-üzenetében úgy fogalmazott, hogy a másik lehetőség, a Guam elleni rakétatámadást elhatározó döntés "katasztrofális és elfogadhatatlan" lett volna. Guam szigetén az amerikai haderő számos hadászati jelentőségű katonai létesítménye található.

Az észak-koreai vezető országa rakétaerőinek főhadiszállásán tett hétfői látogatásakor ugyanakkor aláhúzta: kész elrendelni a támadást, s úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok már érzi a "hurkot a nyaka körül", amit saját háborús csörtéje váltott ki. Hangsúlyozta: a Koreai-félszigeten kialakult feszültségek tükrében, az amerikaiak "józanul mérlegeljék, mit nyerhetnek és mit veszthetnek".

Észak-Korea és az Egyesült Államok a múlt hét óta egymást fenyegeti katonai akcióval. Donald Trump amerikai elnök kedden "olyan tűzzel és haraggal" fenyegette meg Phenjant, "amilyet még nem látott a világ", ha Észak-Korea tovább fenyegetné az Egyesült Államokat, később azonban már visszafogottabban nyilvánult meg. Phenjan ugyanakkor szerdán bejelentette, hogy komolyan fontolgatja négy ballisztikus rakéta indítását Guam irányába.

James Mattis amerikai védelmi miniszter arra figyelmeztette hétfőn Észak-Koreát: amennyiben rakétát indít az Egyesült Államok ellen, a konfliktus háborúvá szélesedhe