2024. március 29., péntek

Görögország az első

Hol nyaralnak polgártársaink?

Habár az idén mélyebben a zsebébe kell nyúlnia annak, aki Görögországban szeretne nyaralni, mégis töretlenül a legközkedveltebb desztinációnak számít a szerbiaiak körében. A görög tengerpart szépsége, a könnyen leküzdhető távolság, valamint a pénzért cserébe kapott minőség egyaránt fontos tényező a választáskor. A pihenni vágyók legfőbb szempontja viszont mégis az, hogy minél olcsóbb legyen a nyaralás.

– Az idén is Görögország a legközkedveltebb nyaralóhely. Általában az Olympus környéke, a Jón-tenger, Escada, Korfu, Zakynthos és Thassos a legfelkapottabb desztinációk – tudtuk meg Németh Andrástól, a zentai Domus Utazási Iroda igazgatójától.

– A hazai turisták általában a homokos tengerpartot keresik, az a lényeg, hogy minél olcsóbban megússzák a nyaralást. Többnyire apartmanokat választanak. Az élelem egy részét ilyenkor itthonról viszik, vagy pedig ott étkeznek, kinek hogy felel meg. Az utazás főként autóbusszal, illetve saját autóval történik. A Görögország felé vezető utakon jelenleg zökkenőmentes az utazás, a határátkelőkön nem jellemző a torlódás. A nyaralók néhánya választja a repülést – számolt be az utazási iroda igazgatója.

A nyaralók ott spórolnak, ahol csak tudnak. Akik a tengerparton szeretnék tölteni a nyarat, több hónappal előbb lefoglalják a szállást, így olcsóbban hozzájutnak, valamint részletekben törlesztik az összeget. Akadnak olyan üdülni vágyók is, akik az utolsó pillanatokra várnak, hogy valaki lemondja foglalását, így a felszabadult ajánlatok közül választva lényegesen olcsóbban jutnak az áhított úti célhoz.

– Van, aki már októberben, novemberben lefoglalja a következő évre a görögországi nyaralását. Többségük általában márciusban igyekszik megtalálni a megfelelő ajánlatot, ezenkívül májusban is zajlanak az egyeztetések, foglalások. Előlegként az összeg 30 százalékát kell befizetni, a maradék összeget részletekben az indulásig, vagy halasztott fizetéssel és csekkel törlesztik az utazók – magyarázta Németh András.

A legolcsóbb buszos utazási csomagok 60–70 eurónál kezdődnek tíz napra, a repülőjegy árát is tartalmazóak pedig ennél jóval drágábbak. A többcsillagos hotelekben a nyaralás, repülőúttal 1000 eurónál kezdődik.

Törökország szintén kedvelt nyaralóhely az idén is, annak ellenére, hogy néhányan veszélyes úti célként emlegetik, és egyre többen érdeklődnek az olcsó tunéziai és egyiptomi nyaralások iránt is. A borsos árú Spanyolország viszont kevésbé látogatott – tudtuk meg Németh Andrástól.