2024. április 23., kedd

Nem telnek meg a tordai kukoricagórék

Aszály sújtja a közép-bánáti, valamint a zsablyai, titeli, szenttamási és becsei községeket

Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter a minap közölte, hogy augusztus végéig felmérik az aszály okozta károkat és enyhítő intézkedéseket foganatosítanak. A gazdák – az eddigi tapasztalatokból ítélve – nem túl bizakodók.

Jó esetben is megfeleződik a terméshozam (Fotó: Kecskés István)

Jó esetben is megfeleződik a terméshozam (Fotó: Kecskés István)

A legsúlyosabban közép-Bánát, valamint a zsablyai, titeli, szenttamási és becsei községek érintettek. Pedig a kevés téli csapadék ellenére tordai határban jól indult az év: a vetés kikelt és a növényzet egészen július derekán kezdődő forróságig szépen fejlődött. Aztán minden rosszra fordult. Ugyan az elmúlt néhány napban két alkalommal is volt kiadósabb csapadék, de az már nem sokat segít a kukoricán.
– A tordai határban elég siralmas a helyzet. A kukorica csövet nem nagyon hozott, amit hozott az is mind majdnem teljesen beteg. Silóztunk is már. Hagytunk öt sort próbára, hogy leszedjük. Egy sorban, a hosszú dőlőben másfél garabollyal lett – mondja Kovács István tordai földműves.
A Mezőgazdasági Minisztériumból azt ígérték, hogy a hónap végéig elvégzik a kár felbecslését. A szárazság leginkább a kukorica, a szója és a napraforgó termését csökkenti.
– Azt várom a leginkább, hogy beérkezzenek a hivatalos eredmények és, hogy lássuk a minisztériumban, hogy mi az, amivel szembesülnünk kell és nem előre, jóslatokba bocsátkozva fölbecsülni a helyzetet – mondja Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár, aki bízik abban, hogy a nehézségek ellenére a gazdáknak sikerül majd átvészelniük az évet.
A tapasztalat viszont azt mutatja, hogy ilyen esetekben a gazdák elsősorban önmagukra támaszkodhatnak.

A kukoricaszemek nedvességtartalma túl alacsony ahhoz, hogy jó minőségű silót kapjon a termelő (Fotó: Kecskés István)

A kukoricaszemek nedvességtartalma túl alacsony ahhoz, hogy jó minőségű silót kapjon a termelő (Fotó: Kecskés István)

– Mivel a szárazságot nálunk nem nyilvánítják természeti katasztrófának, így nem várhatunk semmit sem. Mert már más években is volt már ilyen helyzet, víz meg egyebek és sose kaptunk semmit se. Most sem várunk semmit se, hanem amink van, azt majd megőrizzük és megbecsüljük – mondja Kovács Zoltán tordai gazdálkodó.
A gazdák közben megpróbálják menteni a menthetőt. Akinek van jószága az elkezdte silózni a kukoricát.
– A kukoricaszemek nedvességtartalma már túl alacsony ahhoz, hogy igazi, minőséges silót kapjon a termelő, de még így is jobb felhasználni bármire, minthogy egy értéktelen masszát kelljen – ne adj Isten – letárcsázni az ősz folyamán. Mert vannak a tordai határban olyan kukoricák ahol egyenesen nulla lesz a termés – hallottuk Dvorák Edétől, a tordai Földműves Szövetkezet igazgatójától. A napraforgónál a vártnál is nagyobb, mintegy 50 százalékos a terméskiesés. Ezért félő, hogy a kukoricagóréknak is több mint a fele üresen marad majd őszre.
A tordai határban öntözésre nincs lehetőség. A néhány kisebb csatorna szinte egész évben száraz, a Duna-Tisza-Duna csatorna pedig húsz kilométerre van a falu határától. Bármilyen esetleges öntözési projektumban nyilván az utolsók közt lennének.