2024. április 25., csütörtök

A sóvirág szívósságával

Falunapot tartottak Kanizsamonostoron

A hét végén alkalmi művelődési műsor keretében emlékeztek meg a feketetói helyi közösséghez tartozó Kanizsamonostoron a falu napjáról és a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület megalakulásának 69. évfordulójáról. A kevesebb, mint száz lelket számláló észak-bánáti kis falu kitartó lakói és a csókai önkormányzat képviselői a művelődési ház udvarán gyülekeztek. Őket elsőként Barna Károly, a csókai képviselő-testület tagja köszöntötte, aki elmondta, hogy már bolt sincs a faluban, a tejért és a mezőgazdasági terményekért kevesebbet kapnak a földjükből megélni próbáló helybeliek, de a bánáti ember nem hátrál meg a kihívások előtt, a nehézségek ellenére kitartanak.

Barna Erzsébet és Oláj Tibor megkoszorúzta Petőfi mellszobrát (Gergely József felvétele)

Barna Erzsébet és Oláj Tibor megkoszorúzta Petőfi mellszobrát (Gergely József felvétele)

Dudás Károly a VMMSZ tiszteletbeli elnöke kiemelte, hogy Kanizsamonostor és befogadó lakossága otthont ad a néptánc táboroknak, élet van a faluban. A művelődési ház és környéke hamarosan megújul, köszönhetően egy sikeres határon átnyúló európai uniós IPA pályázatnak.

A csókai önkormányzat nem feledkezik meg a község kis településeiről sem – emelte ki Kormányos László tartományi képviselő. Két éve kiaszfaltozták Kanizsamonostor fő utcáját és újabb beruházásokra is van kilátás. Az új út a sóvirág szívósságával kitartó és helyben maradó, valamint a faluba visszatérők számára is készült.

A falunapi művelődési műsor keretében fellépett a csókai Pannónia férfikórus, Pásztor Dániel (szavalat) színművészhallgató, Bálint Rebeka (citera) hetedikes és Mészáros Kiss Krisztina (vers) harmadikos tanuló. A kultúrműsor után Barna Erzsébet, a Petőfi Sándor ME elnöke és Oláj Tibor, a csókai kkt elnöke megkoszorúzta Petőfi Sándor mellszobrát. A helybeli polgárok és meghívott vendégek részvételével a művelődési ház udvarán Hajdú Sándor csókai plébános tábor misét celebrált.

A falunapon és évfordulós ünnepségen részt vett a csókai község elnöke, Gyömbér Stana asszony is, Kiss Tóth Erika, a VMMSZ alelnöke és Aleksandar Bogdanović, a feketetói helyi közösség elnöke is.