2024. április 25., csütörtök

Pénzbírság a szülőknek

Belgrádban három, Kragujevacon pedig egy esetben büntették meg az MMR oltást visszautasító szülőket

Belgrádban megkezdték a pénzbüntetések kézbesítését azoknak a szülőknek, akik elmulasztották beoltatni gyermeküket az úgynevezett MMR három komponensből álló oltást, amely a morbilli, azaz kanyaró, a mumpsz, azaz járványos fültőmirigy-gyulladás és a rubeola, vagyis a rózsahimlő ellen véd. A Belgrádi Szabálysértési Bíróság az elmúlt három hónapban három pénzbírságot szabott ki.

A tavaly márciusban életbe lépő, a lakosság fertőző betegségek védelméről szóló törvény 30 000 – 150 000 dináros büntetést irányoz elő, amennyiben a szülők visszautasítják a védőoltást. A Blic napilap adatai szerint az elmúlt egy évben összesen 241 feljelentés érkezett a fővárosi szabálysértési bíróságra, amelyek esetében 32 döntés született. Ebből 21 jogerős ítélet.

Milan Marinović, a Belgrádi Szabálysértési Bíróság elnöke kiemelte, a feljelentések száma az idén négyszer nagyobb, mint a múlt évben, de a gyakorlatban az a helyzet, hogy az ügyben illetékes bírák előbb felszólítást intéznek a szülőkhöz, hogy pótolják mulasztásukat. Emiatt ritkán születik pénzbírságról szóló bírósági döntés. A legtöbb esetben a szülők még a bírósági eljárás alatt beoltatják a gyerekeiket.

Belgrádban pénzbírságról szóló döntés eddig három esetben született. A belgrádi bíróság két esetben 10 000 dinárig terjedő büntetést szabott ki, egy esetben pedig 10 és 50 ezer dinár közötti büntetést – áll az illetékes bíróság közleményében.

A Tanjug hírügynökség adatai szerint a kragujevaci Szabálysértési Bírósághoz eddig összesen 9 szabálysértési feljelentés érkezett, amelyek közül négy esetben született bírósági döntés. Két esetben felszólították a szülőket, hogy tegyenek eleget a kötelezettségeiknek, egy esetben felmentették a szülőket az eljárás alól, egy esetben pedig pénzbírságot szabtak ki. Ez a személy 8000 dináros büntetést kell, hogy befizessen, és a bírósági perköltségek is a szülőt terhelik, 1500 dinár értékben.

Az újvidéki és niši Szabálysértési Bíróságra az egészségügyi minisztérium egészségügyi felügyelősége eddig még nem továbbított szabálysértési feljelentést.

Az MMR oltást a gyerekek második és hetedik életévükben kapják meg Szerbiában. A szakemberek véleménye szerint ahhoz, hogy a gyerekek körében kellően védve legyenek a fertőző kanyaró, a járványos fültőmirigy-gyulladás és rózsahimlő ellen, a gyerekek legalább 95 százalékának meg kellene kapnia a védőoltást. A Dr. Milan Jovanović Batut Szerbiai Közegészségügyi Intézet adatai szerint a gyerekek 81 százaléka vette fel az MMR-oltást, ám Belgrádban csak 62 százalékuk, ugyanis egyre erősödik az oltásellenes mozgalom, amely az oltást az autizmus megjelenésével köti össze. Az állítás, hogy a védőoltás autizmust okozhat a gyerekeknél, még mindig nem lett tudományosan bizonyítva. Mégis az oltás egyre nagyobb számban való visszautasításának következményeként, egyre több európai államban kanyarójárvány ütötte fel a fejét. Romániában például tavaly 4880-an betegedtek meg a kanyarótól, és 23 gyermek belehalt ebbe a betegségbe.