2021. február 25., csütörtök
MAGYARORSZÁG

A nyári termékeknél is tetten érhető a kettős minőség

A nyári termékeknél is tetten érhető a kettős minőség a Földművelésügyi Minisztérium szerint, ezt igazolta a most lezárult, a jellegzetes nyári termékek összehasonlító vizsgálata, amelyet Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter rendelt el azért, hogy kiderítse: a magyar és a nyugat-európai piacokon azonos márkanév alatt eltérő minőségű élelmiszerlánc-termékeket forgalmaznak-e.

Fotó: Ótos András
Fotó: Ótos András

A vizsgált termékek alapján továbbra is megállapítható, hogy a különböző piacokra különböző minőségben történő gyártás jelensége létezik, nem hatja át azonban a teljes élelmiszerlánc-ágazatot, ezért a kettős minőség jelensége termékenként vizsgálható.


A TERMÉKEK HARMADÁNÁL TAPASZTALTAK KÜLÖNBSÉGET

A mintegy két hónapig tartó vizsgálat során a nyárhoz köthető termékeket ellenőrizték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei. Vizsgálták például a grillezéshez kapcsolódó csomagolt élelmiszereket, az alkoholos és alkoholmentes italokat, valamint a zöldségeket, gyümölcsöket.

A szaktárca keddi tájékoztatása szerint: a szakemberek a vizsgált termékpárok mintegy harmadánál tapasztaltak összetételbeli vagy érzékszervi eltérést, amely ismét „alátámasztja a kettős minőség EU-n belüli meglétét”.

Összesen 39 termékpárt vizsgáltak: 23 csomagolt élelmiszer, 8 alkoholos ital (koktélalap) és 8 zöldség, illetve gyümölcs volt. A szakemberek a termékek mintegy harmadánál tapasztaltak valamilyen eltérést. 5 csomagolt élelmiszer esetében az összetétel azonos volt, de érzékszervi szempontból különbség mutatkozott a termékek között, 4 csomagolt terméknél, valamint 2 alkoholos italnál pedig – noha a márkanév azonos volt – az összetétel tért el.

A zöldségek és gyümölcsök vizsgálata során 8 import termékpárt hasonlítottak össze a szakemberek. A vizsgálatok alkalmával nemcsak a külső minőség, az úgynevezett osztályba sorolás történt meg, hanem a friss termékek élvezeti értékének bírálata is. A legnagyobb és leglátványosabb különbséget – bár a minőségi előírásoknak mindkét termék megfelelt – a termesztett csiperke esetében tapasztalták a szakemberek.

A részletes vizsgálati eredmények elérhetők a NÉBIH weboldalán (http://portal.nebih).

Mindezek alapján a Földművelésügyi Minisztérium (FM) megkezdte egy egyeztetés előkészítését, melynek célja megismerni a szakmai szervezetek javaslatait a kettős élelmiszer-minőség jelenségének megoldására. Ahogy eddig, ezután is kiállunk a magyar vásárlók érdekei mellett – olvasható a minisztériumi tájékoztatásban.

 

ÉFOSZ: AZ ELTÉRÉS NEM FELTÉTLENÜL MINŐSÉGBELI KÜLÖNBSÉG

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) fenntartja azt az álláspontját, hogy a néhány termék összetételében feltárt eltérés nem jelent automatikusan minőségbeli különbséget és a fogyasztók kelet–nyugati alapú megkülönböztetését – közölte a szakmai szervezet kedden az MTI-vel, így reagálva a Földművelésügyi Minisztérium (FM) által kedden közzétett legfrissebb összevetés eredményére.

Az ÉFOSZ tájékoztatása szerint az általuk képviselt álláspont az, hogy a felelősen működő gyártók által jelenleg alkalmazott termékstratégiák megfelelnek a jogszabályoknak, az etikai normáknak és a piaci működés törvényszerűségeinek. Az azonos márkanevű termékekben mégis fellelt különbségek okát meg kell találni, lehetőséget kell adni az élelmiszerek előállítói számára az eltérések tisztázására.

Az ÉFOSZ üdvözli az Európai Bizottság elkötelezettségét az ügy elfogulatlan vizsgálata iránt, amelyet három hete az Unió legutóbbi agrárminiszteri tanácsülésén ismertettek. Ehhez harmonizált uniós vizsgálati módszer megalkotására van szükség. Ezt a protokollt az EU illetékes szervezetei – az összes érintett, így a gyártók képviselőinek részvételével – az ősz folyamán kidolgozzák. Ennek során ki kell térni a minőség fogalmának meghatározására, a tagállami jogszabályok, a kulturális és ízlésbeli különbségek és az eltérő jogalkalmazás hatásának elemzésére – állapítja meg a szakmai szervezet közleménye.