2024. április 26., péntek
HELYSZÍNI TUDÓSÍTÁS

Vége a szerb fölénynek: magyar–horvát az aranyéremért

Mitrović: Mind a védekezésünk, mind a támadásunk csődöt mondott

Az előzetes várakozásokkal ellentétben nem Szerbia került ki győztesen a szerb-horvát mérkőzésből a budapesti világbajnokság vízilabda tornájának elődöntőjében. Dejan Savić együttese szoros csatában, 12:11 arányban alulmaradt Ivica Tucak gárdájával szemben, így a bronzéremét játszhat a görögökkel, akiket a magyar csapat magabiztosan, 7:5-re legyőzött a döntőbe kerülésért, így Märcz Tamás együttese 2013 után jutott ismét a vb-fináléba.

A magyarok meccsről meccsre javuló formát mutatnak, így némileg talán esélyesebbnek számítanak a végső győzelemre. Nem szabad azonban lebecsülni a horvátokat, akik nem mást, mint a címvédőt, ay Európa- és olimpiai bajnok Szerbiát győzték le a legjobb négy között.

A magyar-görög párharcot követően még nem lehetett tudni, ki lesz a házigazda ellenfele a fináléban. A Märcz-együttesből gyakorlatilag mindenki szerb továbbjutásra számított, ugyanakkor hangsúlyozták, mindegy, kit kapnak, jelenleg bárkit képesek legyőzni. A döntőről Gór-Nagy Mikós nyilatkozott a Magyar Szónak:

– Most derül ki, milyen jól sikerült a felkészülésünk, egyre jobbak vagyunk. Az összhang rendkívüli, a hangulat nagyon jó. A védelmünk végig jól teljesít, bízunk Viktorban, ő is a többikben, tudja, hogy számíthat ránk. Látva a játékunkat, inkább az ellenfélnek van félnivalója, mint nekünk. Bennünket visz előre a közönség, ez egy katlan, nagyon akarjuk ezt a győzelmet, szeretnénk bizonyítani, nem csak a szurkolóknak, de magunknak is. A játékvezetéssel nem foglalkozunk, nem számít, hogy fújnak, a meccset a vízben kell megnyerni, olyan játékkal előrukkolni, aminek esetében nem számít, mi történik a parton.

Horvát oldalról a szakvezetőt, Ivica Tucakot kérdeztük.

– Győztünk, jól játszottunk egy hatalmas ellenféllel szemben, de el kell felejtenünk az elődöntőt. Erősek a magyarok, rendkívüli vízilabdát játszanak, ráadásul hazai pályán, egy fantasztikus közönséggel. Märcz összerakta ezt a csapatot, kemény ütközetre számítok. Egy döntő különben sem lehet sétagalopp, mindig különleges, sosem lehet tudni, az adott szituáció mit hoz ki a játékosokból, még ha többéves tapasztalattal rendelkeznek is. Mindkét csapat fantasztikus, jó teljesítményt nyújtott eddig. Mint mondtam is, mindezt el kell felejtenünk. Szombaton egy teljesen új nap virrad, nem tudhatjuk, mit tartogat, a vb különleges szakasza következik most – mondta a szövetségi kapitány.

„A védekezésünk egyik napról a másikra összeomlott”

Az elődöntő első találkozóján gyakorlatilag nem volt kérdés, ki nyer, a magyar fiúk végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottak, remek támadásokat vezettek, pazar gólokat lőttek, ugyanakkor Nagy Viktor ezúttal is remekelt a kapuban.

A szerb–horvát találkozó fej fej melletti küzdelmet hozott, ahol a szerbek mindig megszerezték a vezetést, a horvátok viszont mindig egyenlítettek. Így ment ez a negyedik játékrész közepéig, amikor is Lončar egalizálását követően Vukićević vezetéshez juttatta csapatát. Először a találkozón. Prlainovićék ugyan próbálkoztak – ki kell emelni, hogy a Szolnok klasszisa rendkívül jól játszott, a maga hat góljával tartotta a lelket a csapatban –, Mandić még egyenlíteni tudott, a következő horvát találatra azonban már nem érkezett válasz.

A szerb játékosok a mérkőzést követően érthetően csalódottan nyilatkoztak, Branislav Mitrović ekkor még nem látta, mi okozta a vereségüket:

– Nehéz mérkőzésre számítottam, de nem gondoltam, hogy ilyen gyengén teljesítünk, velem az élen. Sajnos mind a védekezésünk, mind a támadásunk csődöt mondott. Leginkább a védelem miatt vagyok csalódott, nem jellemző ránk, hogy ennyire gyengén teljesítünk.

Arra a kérdésre, hogy mit gondol, lehet-e a vereség oka az, hogy eddig a vb során nem találkoztak komolyabb ellenféllel, így válaszolt:

– Nem vagyok benne biztos. Ebben a pillanatban nem látom tisztán, hogy mi lehet ennek a gyatra teljesítménynek az oka, és főleg annak, hogy a védekezésünk egyik napról a másikra összeomlott.

Megszakadt tehát Szerbia hosszan tartó veretlenségi sorozata, ráadásul a bronzmeccs sem ígérkezik könnyűnek.