2024. április 26., péntek
ÚSZÁS

Cseh ezüstérmes

Habár legalább két éremre számítottak a magyar versenyzők a vizes világbajnokság szerdai napján, ebből végül csak egy lett. Hosszú Katinkának nem sikerült dobogóra állnia a 200 méteres gyorsúszásban, Kenderesi Tamás pedig negyedik lett a 200 méteres pillangóúszásban, amelyben Cseh László ezüstérmet szerzett.

A hatodik világbajnokságán szereplő Cseh László második lett 200 méteres pillangóúszásban (Fotó: MTI)

A hatodik világbajnokságán szereplő Cseh László második lett 200 méteres pillangóúszásban (Fotó: MTI)

Cseh aranyesélyesként indult, és titkon a fiatal csikó, Kenderesi Tamás is a legfényesebb éremről álmodozott. Ahogy a futam elkezdődött, reálisnak tűnt a magyar arany, mert az elődöntővel megegyező módon a dél-afrikai Chad le Clos hatalmas iramban kezdett, s azt gondolhattuk, hogy az utolsó 50-en Laci megint utoléri. Ezúttal azonban az olimpiai és négyszeres világbajnok 25 éves kiválóság végig kibírta, de a vízben óriási gesztust tett a magyarok felé, mert Cseh kezét emelte a magasba. Laci nem volt csalódott a futam után, hanem elmondta, mit is súgott barátja, Chad fülébe a beérkezés után: „Tudtam, hogy ebben a döntőben csak te győzhetsz le…” Kenderesi egyébként szintén pariban volt, ám a 20 éves fiatalembernek ez a finis még soknak bizonyult.

Szerbiai versenyző egyetlen futamban volt érdekelt tegnap, méghozzá a „királyszámban”, azaz a 100 méteres gyorsúszásban, amelyben Velimir Stjepanović 48,80-nal a 16. versenyzőként kvalifikálta magát az elődöntőbe, ahol javítani tudott az eredményén, hiszen 48,66-ot repesztett, ami így a világ 12. leggyorsabb emberévé tette őt. Munkatársunk egy gyors nyilatkozatra kérte őt:

• Jobbat úsztál, mint az előfutamok során. Mennyire vagy elégedett az eredménnyel?

– Számomra az a lényeg, hogy javítani tudtam a délelőtti eredményemen, ez azt jelenti, hogy képes vagyok megfelelően regenerálódni, és nem okoz gondot a délelőtti-délutáni úszás sem. Két elődöntőt úsztam eddig, ami nem rossz teljesítmény jelen állapotomban, mindkétszer bekerültem a legjobb 16 közé, ezzel elégedett vagyok. Azt hittem egyébként, hogy gyorsabb lesz a futam. Nem szabad másokkal törődnöm, kizárólag magamra kell figyelnem. Ha az egész évemet veszem figyelembe, elégedett vagyok ezzel a vb-vel. Tizenkettedik lettem összesítésben, véleményem szerint ez már mindannyiunknak siker. Úgy tűnik, a szerbiai úszóknak ezen a világbajnokságon ez a helyezés jár – mondta Stjepanović, utalva Szilágyi Csaba és Sabo Sebastian eddigi helyezéseire.

A számot egyébként a színes bőrű francia, Mehdy Metella nyerte meg, aki a döntőben nagy csatát vív majd a két amerikaival, Caeleb Dressellel és Nathan Adriannal.

Hosszú Katinka még egy számban, a 200 méteres pillangón is érdekelt volt Szilágyi Liliánával együtt, s a gyorsabb elődöntőben a 3., illetve a 4. helyet szerezték meg, és mindketten kiharcolták a mai döntőt. E számban a német Franziska Hentke úszta a legjobbat 2:06,29-cel.

A Duna Aréna magyar közönsége az úszóprogram tegnap délutáni rajtján teljesen felhergelődve várta napjaink talán három legnagyobb női úszóikonjának az összecsapását a 200 méteres gyorson. A szám legnagyobb esélyese, az amerikai Katie Ledecky máris történelmet írt Budapesten a 12. aranyérmével, Federica Pellegrini az olaszok nagyasszonya ebben a sportágban, aki szintén olimpiai és világbajnok, és hát ott volt a 2016-os év legjobb úszója a világon, Hosszú Katinka, aki pimasz módon tett kirándulást ebben a számban. A média rettentő módon felfújta ezt a párbajt, Katinkára nem kis nyomás nehezedett, mert sokan elfelejtették, hogy mellette valamennyien gyorsúszó-specialisták lapátoltak, s ilyen mezőnyben neki egyszerűen nem lehetett esélye a dobogóra, bármennyire is hangoztatták azt az újságírók, a legvérmesebb szurkolók. A futam elején még jól ment Hosszú, de 100 méter után lassan világossá vált, hogy a dobogón mások állnak majd, s 170 méterig úgy tűnt, hogy a bajnoki címet Ledeczky és az ausztrál Emma McKeon dönti el, de akkor a semmiből felzárkózott Pellegrini, s az utolsó métereken már nem is volt kérdéses, hogy a 28 éves milánói szépség megszerzi 5. világbajnoki titulusát is. Ledeczkynek természetesen nem tetszett a dolog, mert világbajnoki fináléban ő még nem kapott ki, s Katinka sem ünnepeltette sokat magát, mert a 7. helyen végzett, ráadásul az ideje is rosszabb volt az elődöntőhöz képest, tehát ebben a számban nem lett meg a fokozatos fejlődés.

Egyelőre rejtély, hogy Katinka miért is tett kirándulást ebben a számban, de bebizonyosodott, hogy egy kiránduláson még ő sem tehet csodát, a gyorspikniken nem teremhet neki érem.

Reméljük tehát, hogy a jövőben az ő klasszikus számaiban látjuk inkább sziporkázni.