2024. április 29., hétfő

Útitársak Tóthfaluban

Július 9-étől 16-áig a tóthfalui parókia és annak közvetlen környezete benépesült gyerekekkel, akik az Útitárs nevű nyári tehetséggondozó tábor résztvevői voltak. A keresztény szellemiségű táborban idén a magyarországi testvértelepülésről, Sopronkövesdről is érkeztek vendégek, akik viszonozva a vendéglátást, vasárnaptól az ő berkeikben folytatják a munkát a vajdasági gyerekekkel.

Berec Katinka, a Kaszap István Kollégium nevelőtanára vitte a vállán a szervezést most is, mint ahogy azt tette fáradhatatlanul az elmúlt években is. Mellette még négy felnőtt kapcsolódott be a munkába, akik közül ketten Magyarországról érkeztek. Hogy milyen programokat szerveztek a gyerekeknek, arról a következőképpen nyilatkozott:

– Valójában most összevontunk két tábort: a zenekarit és az Útitársat, melynek lényege, hogy a gyerekek kapjanak egy kis irodalmi, történelmi tudást. Idén Szent László és Arany János a központi témánk, éppen ezért egy előadást is készítünk, mégpedig Arany János Fülemüléjét fogják előadni. A gyermekzenekarunk, mely a Tutti nevet viseli, a játékot vette idén célpontba, és ennek kapcsán próbáltuk a fantáziánkat elengedni. A gyerekszerelmet, a kalózok csatáját előhozni. Az egy hét alatt a délelőttjeink próbákkal teltek el, és az előadásokkal, a délutánok pedig kézműves-foglalkozásokkal, csapatversenyekkel és kirándulással. Voltunk Magyarkanizsán is koncertezni a Jó Pásztor rendházban, ahol nagyon szépen összeverődött a közönség. Csütörtökön a sopronkövesdiek eljutottak Szabadkára és Palicsra kirándulni, akkor este pedig még vendégeink is voltak: egy zentai, most alakult zenekar.

Szombaton este tábortűzzel koronázták meg a hetet, majd vasárnap a szentmisén előadták, amit a táborban tanultak, innen pedig egyenesen Sopronkövesdre vette az irányt a tizenöt tóthfalui nebuló és nevelőtanáruk.