2024. április 19., péntek
VIZES VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST

Szerbiát 28 versenyző képviseli

A Lánchíd pesti hídfőjénél rendezik meg ma este a budapesti vízisport-világbajnokság nyitóünnepségét. A július 30-áig tartó eseménysorozat megnyitójának közönségterülete – melyet hangosítással és kivetítővel is ellátnak a rendezők – a Széchenyi tér, a pesti felső rakpart (pesti korzó), az Erzsébet híd, a Várkert rakpart és a Clark Ádám tér lesz. A budai vár fényfestése, a szökőkút-világítás és a tűzijáték is látható lesz ezekről a helyszínekről. Az ünnepség 21 órakor kezdődik a Duna vizén kiépített alkalmi színpadon, amelyet négy darab 1600 tonnás uszályból alakítottak ki. A mintegy félezer táncost megmozgató és csaknem kétórás programban szerepel a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Magyar Állami Népi Együttes, a Duna Művészegyüttes és az ExperiDance Production mellett több amatőr néptáncegyüttes, artisták, akrobaták, moderntánc- és balettművészek, ritmikusgimnasztika-csapat.

A világbajnokság megnyitóján félezren táncolnak majd egyszerre: a produkció végigvezeti a nézőt az ország történelmén, amelyben mindig kiemelt szerep jutott a víznek, elsősorban a Dunának.

A sztárvendég CeeLo Green háromszoros Grammy-díjas amerikai énekes lesz.

Korábban már beszámoltunk a szerb vízilabda-válogatott vb-csapatáról, a 13 pólóson kívül még 15 sportoló képviseli az országot a világbajnokságon. Dejan Pejinović szövetségi kapitány listáján kilenc úszó szerepel: Velimir Stjepanović, Ivan Lenđer, Szilágyi Csaba, Anja Crevar, Stefan Šorak, Vuk Čelić, Uroš Nikolić, Sabo Sebastian és Barna Andrej.

A Đorđe Agbaba vezette nyílt vízi úszóválogatott három tagot számlál, Jelena Ječanski, Farkas Tamás és Balzam Bence mérettetik meg a leghosszabb távokon.

Szinkronúszásban Svetlana Kontić edző vezetésével Nevena Dimitrijević és Jelena Kontić indul majd, míg műugrásban Jelena Baković próbál szerencsét, az ő edzője Vukan Vuletić.