2024. április 26., péntek

Kinél lakik a legtöbb fecske?

A Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület akciója – A padéi Sövényházi-farmon közel félszáz füstifecske költ

A Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület a BirdLife International madárvédő szervezettel közösen egy nem szokványos pályázatot hirdetett, amelynek a lényege, hogy az a vidéki, falusi vagy tanyai gazdaság, ahol a legtöbb füstifecske fészkel, jutalmul egy tonna kukoricát kap az egyesülettől, és kiérdemeli a leginkább fecskebarát háztartás címet.

Kirepülés előtt álló tollas füstifecske-fészekalj (Gergely József felvétele)

Kirepülés előtt álló tollas füstifecske-fészekalj (Gergely József felvétele)

A július 7-én zárult országos pályázatra jelentkezett a padéi Sövényházi László farmergazda, akinek a falu szélén, a Partizán utca végén található farmján több száz háziállat (230 birka, több tucat ló és fejőstehén) mellett számos egzotikus állatfaj is megtalálható és megtekinthető: lámák, bivalyok, antilop, strucc, emu, vízi- és énekesmadarak.

– A jószágok szálláshelyén, a birkaakolban, a lovak istállójában, de főleg a tehénistállóban nagyon sok füstifecske fészkel minden évben. Ahol sok és sokféle állat él kis helyen, ott nagy mennyiségű istállótrágya keletkezik, amely nélkül elképzelhetetlen a hagyományos földművelés és takarmánynövény-termesztés. Évente csak fűszénából húszezer bálát etetünk föl a jószágokkal. Korábban intenzív tejtermelést folytattam, de ez a munka egyre kevésbé kifizetődő – mondta Sövényházi László, majd így folytatta:

– Az istállótrágya melegágya a legyeknek és más rovaroknak, ami vonzza a fecskéket és más madarakat. A pályázat kapcsán először vettük számba, számoltuk össze a jószágok feje fölött, a gerendákon és az istálló falán található fecskefészkeket. Magam is kellemesen meglepődtem, hogy a három különböző istálló és a fészerek tetőszerkezete milyen sok fecskének az otthona. Több mint negyven füstifecskefészket számoltunk össze. Még a napokban voltak fecskepárok, amelyek új fészek építésével, sarazásával voltak elfoglalva. Sok fészekből pedig már kirepültek a fecskefiókák, és a következő fészekalj tojásait melengetik a fecskeszülők. Nagyon sok a légy a farmon, de ha nem lennének a fecskék, szinte megennének bennünket és a háziállatainkat a vérszívó legyek. Amikor az időjárás hűvösebbre fordul, és nem repülnek a szabadban a rovarok, a fecskék bőven találnak maguknak táplálékot, legyeket az istállók környékén, még a falról is lekapják a legyeket – mondta a fecskebarát padéi gazda, aki a 43 lakott füstifecskefészeknek köszönhetően nagy eséllyel pályázik a fecskebarát háztartás címre és a vele járó egy tonna kukoricára.

A fecskefészek-pályázatot kiíró madártani egyesületből négytagú, madarászokból álló bírálóbizottság fogja felkeresni a pályázatra jelentkezett gazdaságokat, hogy a helyszínen győződjenek meg a füstifecske-állomány nagyságáról, és számba vegyék a lakott fészkeket. Ezt követően kerül majd sor az eredmény kihirdetésére. Mindenesetre egy szép kezdeményezésről van szó, amely ráirányítja a figyelmet a közvetlen közelünkben és velünk élő madarak hasznosságára, kiemelve a természetben betöltött fontos szerepüket.