2024. május 10., péntek

Rossz „idők” járnak a növénytermesztőkre

Alacsony hozamok, nyomott terményárak – közép-bácskai mezőgazdasági helyzetkép

A sertéspiacon az árak stabilizálódtak, a gabonafélék esetében pedig alacsony árakról beszélhetünk. A topolyai és a kishegyesi termelők szerint egyre több a felvásárló, de ez nem jelenti azt, hogy a versenyhelyzet magasabb árakat eredményezne. A felvásárlók ugyanis mintha összebeszéltek volna, kivétel nélkül nyomott árakon szeretnék megvenni a termelők gabonáját.

Gergely József illusztrációja

Gergely József illusztrációja

A topolyai Bácska Földműves-szövetkezetben a végéhez közeledik az aratás.

A topolyai Bácska Földműves Szövetkezetben a végéhez közeledik az aratás. Branko Dudić igazgató elmondása szerint az átlagos hozam a búza esetében 4,8 tonna hektáronként, ami jócskán elmarad a tavaly jegyzett 7,3 tonnás hektáronkénti átlagtól. A társastermelőik még ennél is gyengébb átlagot értek el. Jelenleg 16 dináros előleget fizetnek a búzáért, ehhez az igazgató véleménye szerint 1-2 jöhet még a végelszámolásnál. Az extra minőségű sörárpáért 17,50 dinárt fizettek, a takarmányárpáért pedig 14,50 dinárt. Dudić szerint a csapadékhiány jelentősen hátráltatja a kapásnövények megfelelő fejlődését is.

Tóth Tibor, a Mezőgazdaság Iskola igazgatója is elmondta, hogy a szárazság idén jelentősen rányomta bélyegét a tangazdaságon megvalósított terméseredményekre. Búzából mindössze 4 tonnás hektáronkénti átlagot sikerült learatni. Igaz, a földek nem első osztályúak, de teljes agrotechnikát alkalmaztak. Öntözésre azonban nincs lehetőség, ezért történhetett meg, hogy rosszul termett. A különféle búzafajták között is eltérések vannak a terméseredményekben. A takarmánybúza-fajták valamivel többet termettek. A korábban elvetett és korábban is betakarított árpa jobban termett, az 5 tonnát is elérte a hektáronkénti átlag. Tritikálét is vetettek. A búza és a rozs keresztezésével létrehozott takarmánynövényből hektáronként átlagosan 5,5 tonnát sikerült betakarítani.

Gergely József illusztrációja

Gergely József illusztrációja

Tomik Nimród, a topolyai Gazdakör alelnöke elmondta, hogy idén olyan esetekben is gyengén termett a búza, ahol komplett agrotechnikát alkalmaztak. A fő ok a csapadékhiány. A kapásnövények is elég rossz állapotban vannak jelenleg, nagy szükség lenne a nedvességre. Sok helyen a kukorica esetében is szemmel láthatóak a szárazság következményei. A napraforgó, mely közismerten jól tűri a szárazságot, szintén megsínyli a jelenlegi helyzetet. Több parcellán is látható egy szokatlan jelenség, az úgynevezett koravén napraforgó, amikor az alacsony növények már virágoznak. A kukoricánál is vannak hasonló tünetek, az 1–1,5 méteres száron már megjelennek a csövek. Az utóbbi években egyre többen foglalkoznak káposztarepce termesztésével. Az idén nagyon tarka a kép a hozamokat illetően. Hektáronként 1,5–4 tonnát termett ez az olajnövény Topolya környékén. Akinek sikerült jó hozamot elérnie, az most biztosan jobban járt, mint ha kalászosok termesztése mellet döntött volna. Az olajrepcéért jelenleg 40 dináros előleget fizetnek kilogrammonként, és valószínű, hogy a végső elszámolásnál még ehhez is hozzájön 1-2 dinár.

Stabilizálódott a sertéspiac

Mikuska Csaba, a Topolyai Sertéstenyésztők Községi Egyesületének elnöke elmondta, hogy a hízó és a malac ára lassan ismét összeért. A vágójószágért 180–220 dinárt fizetnek, az ár ismét egyre inkább a minőség függvényében alakul, azért mozoghat ilyen viszonylag széles sávban. A malacokért nemrég még 300 dinárnál is többet fizettek, az ára mára leesett 200–220 dinárra. Tomik Nimród szerint a sertéspiacon jelenleg reális árakról beszélhetünk, a hízóért tudomása szerint 190 dinárt fizetnek, a malacokért 210-et, míg az anyakocákért 130–140 dinárt. A Bácska Földműves Szövetkezet a vágósertésekért 187, a malacokért 210 dinárt fizet kilogrammonként.