2024. március 19., kedd

Tiszta vizet nem csak a pohárba

Önkormányzati képviselők, gazdasági és vízgazdálkodási vállalatok vezetői, üzletemberek voltak jelen (Fotó: Puskás Károly)

Önkormányzati képviselők, gazdasági és vízgazdálkodási vállalatok vezetői, üzletemberek voltak jelen (Fotó: Puskás Károly)

A magyarkanizsai székhelyű Certop cég tartott szemináriumot csütörtökön a Magyarkanizsai Gyógyfürdő konferenciatermében. Immár második alkalommal várták Vajdaság érdeklődő üzletembereit, ez alkalommal a tiszta víz témakörben.

Sándor Tibor, a cég magyarkanizsai leányvállalatának igazgatója elmondta, a maguk eszközeivel szeretnének ezzel a fórummal hozzájárulni ahhoz, hogy a szerbiai lakosságot általánosságban érintő környezetkímélő témákat érintsék, és ezúttal az ivóvíz került fókuszba, tudvalevő ugyanis, hogy itt a vizek magas arzéntartalmúak:

Éppen ezért egy olyan technológiát mutattak be a nagyközönségnek, ami orvosolja ezt a problémát. A megjelentek kaptak egy rövid, de nagyon velős tájékoztatót, olyan információkhoz jutottak, amit aztán hasznosítani tudnak majd a saját területükön a víztisztításban, az ivóvízzel való takarékoskodásban és az új technológiákban, ami a szennyvíztisztítást illeti. Olyan projektumokról is szó esett, amelyek a klímaváltozást hivatottak csökkenteni. Nem mellékesen arról is szót ejtettek, hogyan lehet ezeket a projektumokat finanszírozni, milyen lehetőségek vannak támogatás kijárására. A fórumra a régióból az önkormányzatok képviselőit, a gazdasági és vízgazdálkodási vállalatok vezetőit hívták meg, akik szép számban jelen is voltak, és amellett, hogy bővítették tudásukat, tapasztalatot is cseréltek.

Sándor Tibor lapunknak nyilatkozva elmondta azt az örömhírt is, hogy kilátásban van egy olyan IPA-projektum, amelyet a magyarkanizsai polgármester már alá is írt, és be is adták a pályázatot, amely ha pozitív elbírálást nyer, azáltal a község kaphat tíz nyílt kutat, amelyek arzén- és más káros anyagoktól mentes vizet biztosít, és bárki használhatja majd.