2024. április 19., péntek

A beilleszkedést szeretnék könnyebbé tenni

Támogatásban részesültek a kucorai menekült családok

Június 20-a a menekültek világnapja. Ez a nap azon személyekre hívja fel a figyelmet, akiknek üldöztetés, fegyveres harc, általános erőszak és az emberi jogok megsértése miatt otthonukon kívül kell élniük. Ez alkalomból Igor Mirović tartományi kormányfő és Duško Ćutilo, a Menekülteket, Üldözött és Kitelepített Személyeket Támogató Alapítvány igazgatója Kucorára látogatott.

A vajdasági kormány elnöke és az igazgató közösen nyújtotta át az alapítvány támogatását az ott élő menekült családoknak.
Igor Mirović kiemelte, a tartományi kormány növelte a költségvetés azon részét, amely a menekült személyek megsegítésére irányul.
– A következő időszakban még inkább támogatni szeretnénk az alapítvány azon pályázatait, amelyek az ingatlan vásárlására, továbbá különféle gépek beszerzésére vonatkoznak. Mindezzel a menekült családok egzisztenciájának növeléséhez szeretnének hozzájárulni – hangsúlyozta Mirović.
A tartományi kormányfő elmondása szerint Szerbiában 27.000 menekültet tartanak számon, a legtöbb üldözött vagy kitelepített személy Vajdaságban él. A végső cél, hogy a következő 5–7 évben a Vajdaságban élő családok beilleszkedjenek a társadalmunkba, és ehhez a tartományi kormány különböző támogatásokkal járul hozzá. Mirović azt is hozzátette, hogy elégedett az alapítvány által megvalósított programokkal.
Duško Ćutilo, az Üldözött és Kitelepített Személyeket Támogató Alapítvány igazgatója elmondta, hogy a tartományi kormány további 10 millió dinárral segíti az alapítvány tevékenységét. Még lehet jelentkezni az építkezési anyagok beszerzését támogató projektumra. Szeptemberben további pályázati kiírásra lehet számítani, amellyel ismét a családok gazdasági egzisztenciájának növeléséhez szeretnének hozzájárulni.
Zdravka Kecman és családja három évvel ezelőtt kezdett méhtenyésztéssel foglalkozni. Évente 5 méhkassal bővítették a vállalkozást, most további 20 méhkast kaptak. Korábban is igényelték az alapítvány támogatását, akkor az építkezéshez szükséges anyagok beszerzése során jelentett nagy segítséget. Ezért reméli, hogy önerőből, a méhészet fellendítésének köszönhetően megteremtik az építéi munkálatok befejezéséhez szükséges anyagi feltételeket.