2024. március 29., péntek

Caritas Servis

A szociális vállalkozás nyereségét a rászorulók megsegítésére fordítják

Május végén a makkhetesi helyi közösség területén megnyílt a Caritas Servis, amely kerékpárok javításával foglalkozik. Ric Gábor, a Caritas Szabadka igazgatója lapunknak elmondta, régi álmuk volt egy szociális vállalkozás beindítása, eddig azonban nem volt lehetőségük egy ilyen projektumot megvalósítani.

– Tavaly az Olasz Püspökkari Konferencia kiírt egy pályázatot, amelybe a Balkán észak-nyugati országai, így Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Macedónia, Albánia, Görögország, Bulgária és Szerbia kapcsolódhattak be. A pályázat keretében a már meglévő szociális vállalkozások fejlesztésére, bővítésére lehetett támogatást igényelni, a másik pedig új szociális vállalkozások megnyitására vonatkozott. Éltünk a lehetősséggel, és a pályázaton nyert támogatásból egy kerékpárszervizt nyitottunk Szabadkán.

Az igazgató elmondta, mivel Szerbiában még nem hozták meg a szociális vállalkozásokról szóló törvényt, ezért a Caritas Szabadka egy különálló jogi személyt, azaz egy kft.-t alapított Caritasov Servis néven, így a kerékpárszerviz működése közvetlenül nincs összekötve a civil szervezettel.

– A szociális vállalkozás keretében olyan személyek alkalmazására van lehetőség, akik egyébként nehezen kapnának munkát, illetve akkor is szociális vállalkozásról beszélünk, ha a megvalósított nyereséget a rászorulók megsegítésére, szociális szolgáltatások támogatására fordítják. A célunk, hogy a szerviz nyereséget termeljen, s ez átkerüljön a Caritas Szabadkához, azután pedig élelmiszercsomagokat vehetünk belőle, vagy valamilyen szociális szolgáltatásra fordítjuk, de ebből tudnánk fizetni akár a Caritas irodájának fenntartási költségeit, vagy lefedhetnénk valamelyik munkatársunk pár havi fizetését, esetleg a projektumok önrészét ebből tudnánk fizetni, ami egyben azt is jelenti, hogy sokkal jobbak lennének az esélyeink a pályázáskor.

A Caritas Servisnek egyelőre egy dolgozója van, aki a kerékpárok javításával foglalkozik. Az illető egyébként kerékpárversenyző volt, és korábban már foglalkozott kerékpárok javításával, így a biciklik értő kezekbe kerülnek.

Amennyiben a szerviz jól jövedelmezik majd, idővel szívesen alkalmaznának még egy embert, hogy a vállalkozás egész nap nyitva tartson.

A szerviz ajtaja mindenki előtt nyitva áll, bárki elhozhatja a biciklijét javításra, ahol előre meghatározott árlista alapján dolgoznak, az elvégzett munkáról pedig számlát adnak. A javítás mellett az alkatrészek cseréjét is vállalják, hiszen a szükséges szerszámok mellett kerékpáralkatrészeket is beszereztek. A Caritas Servis minden munkanapon 7 és 15 óra között, szombaton pedig 8-tól 12 óráig tart nyitva a Majsai út 53. szám alatt.

– Ez újdonság a polgároknak, de nekünk is. Most kipróbálhatjuk magunkat ezen a területen is, hiszen nem jellemző, hogy egy civil szervezet kft.-t működtessen, s ilyen módon próbáljon forrást találni saját maga számára. Reméljük, hogy az emberek is felismerik, hogy miért fontos egy ilyen vállalkozást segíteni, vagyis hogy ha már valakinek mindenképpen el kell vinnie a kerékpárját javításra, akkor a Caritas Servist fogja választani, így a kifizetett munkadíj egy kis része a rászorulókhoz kerül. Az elmúlt napokban már sokan betértek a műhelybe, és csak remélni tudjuk, hogy a jövőben még többen választják a szervizünket – tette még hozzá Ric Gábor.