Orosz külügy: Washingtonnak Moszkva mellett főleg Kijevvel kellene tárgyalnia az ukrán válság rendezéséről

MTI

2017. május 30., 13:33 >> 2017. május 30., 16:22

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Oroszország kész tárgyalásokat kezdeni az Egyesült Államokkal a délkelet-ukrajnai helyzet rendezéséről, de azt is elvárja, hogy Washington főleg Kijevvel aktivizálja az erről folytatott párbeszédet - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes az Izvesztyija című lap keddi számában közölt nyilatkozatában.

Illusztráció (Forrás: Beta/AP)

Illusztráció (Forrás: Beta/AP)

"Nem ellenezzük az aktívabb párbeszédet az Egyesült Államok új kormányával a délkelet-ukrajnai helyzet rendezéséről. Mi több, Oroszország az elmúlt időben nem egyszer hangsúlyozta: amint kijelölik a terület új kurátorát - korábban azzal Victoria Nuland államtitkár-helyettes foglalkozott -, készek leszünk hozzáfogni minden felmerülő probléma érdemi megvitatásához. De nem ez a legfontosabb, hanem az, hogy a velünk folytatott párbeszéd a maga fontossága mellett nem helyettesítheti a Washington és a Kijev közötti párbeszédet" - fogalmazott a diplomata.

Rjabkov ezzel a The Washington Post amerikai napilapnak arra az értesülésére reagált, amely szerint Donald Trump elnök kormányzata mérlegeli az ukrajnai rendezésről folytatott amerikai-orosz tárgyalási folyamat újraindítását. A lap szerint Rex Tillerson amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter már folytatott eszmecserét ebben a kérdésben.

Az orosz diplomáciai tárca helyettes vezetője az Izvesztyijában hangot adott véleményének, hogy a minszki megállapodások végrehajtását az ukrán kormány magatartása akadályozza, mert szerinte Kijev tudatosan törekszik azok meghiúsítására és revíziójára. Mint mondta, az amerikaiaknak, ha reális haladást akarnak elérni, akkor Kijevvel kell tárgyalniuk.

A témára Rjabkov kedden kitért a Fort Ross-i Párbeszéd elnevezésű fórum pzskovi tanácskozásán is. Úgy vélekedett, hogy a G7-csoport országait, amelyek fontolóra vették az Oroszország elleni újabb szankciók bevezetését, "az önteltség és a saját megközelítés felmagasztalásának vírusa fertőzte meg", ez pedig szerinte megakadályozza ezeket az államokat abban, hogy "megfelelően értékeljék a valóságot". Hangsúlyozta, hogy a minszki megállapodások betartása érdekében Kijevre kellene nyomást gyakorolni, nem pedig Moszkvára, amely nem részese, hanem kezese azoknak.

Rjabkovnak Pszkovban újságírók kérdést tettek fel a The Washington Post azon cikkével kapcsolatban, amely szerint Jared Kushner, Trump veje és tanácsadója titkos kommunikációs csatorna kialakítását javasolta Szergej Kiszljak washingtoni orosz nagykövetnek. A tárcavezető-helyettes válaszában azt hangsúlyozta, hogy Oroszország nem szokta nyilvánosságra hozni diplomatái munkakapcsolatainak részleteit. Mint mondta, ez a külügyminisztérium működési szabályainak megsértését jelentené.

Rjabkov elmondta: Moszkvát aggasztja, hogy Trump elnöksége alatt nem történt komoly áttörés a kétoldalú kapcsolatokban, amelyek - értékelése szerint - az előző kormányzat alatt a mélypontra zuhantak. Hangsúlyozta, hogy Oroszország sohasem tett olyat, ami az amerikai belpolitikába való beavatkozásként lenne értékelhető.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége