Találkozás, kapcsolat, közösség

Fennállásának húszéves jubileumát ünnepelte a hétvégén a Délvidéki Háló

M. E.

2017. május 29., 08:05

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Kétnapos összejövetellel ünnepelte a hétvégén Zentán fennállásának húszéves jubileumát a Délvidéki Háló, amely az elmúlt két évtizedben több mint százhatvan különböző rendezvényt szervezett meg az érdeklődők számára. Ezek középpontjában egyebek mellett a kapcsolat- és a közösségépítés állt, és a jövőben is erre kívánja helyezni a fő hangsúlyt.

A rendezvényen számos program, köztük közös éneklés is várta az érdeklődőket (kép: Máriás Endre)

A rendezvényen számos program, köztük közös éneklés is várta az érdeklődőket (kép: Máriás Endre)

A jubileumi rendezvény pénteken este családias hangulatú ünnepi műsorral vette kezdetét, majd szombaton különféle előadásokkal és közösségi programokkal folytatódott, köztük msgr. Kondé Lajos pasztorális helynök, a Szegedi Dóm plébánosának Uram, jó itt nekünk! című előadásával, amelynek egyik különlegessége az volt, hogy msgr. Kondé Lajos a húsz évvel ezelőtti első találkozón is tartott előadást a résztvevők számára; valamint a msgr. dr. Német László nagybecskereki megyés püspök által celebrált ünnepi hálaadó szentmisével, amelynek a helyi Szent István-templom adott otthont; ugyanakkor a vendégeknek arra is lehetőségük nyílt, hogy megismerkedjenek Zenta nevezetességeivel.

Msgr. Kondé Lajos a húsz évvel ezelőtti első találkozón is tartott előadást az egybegyűlteknek

Msgr. Kondé Lajos a húsz évvel ezelőtti első találkozón is tartott előadást az egybegyűlteknek

 

– Ünnepelni gyűltünk össze Zentán, hiszen a rendezvényünket jubileumi Háló-találkozóként hirdettük meg. A Háló valójában a katolikus közösségek hálózataként indult, és az anyaországból indulva terjedt ki a Kárpát-medence többi régiójára, köztük Délvidékre is, ahol húsz évvel ezelőtt alakult meg a mozgalom. Az adai megalakulást követő első találkozóra 1997-ben került sor Zentán, és ezért döntöttünk úgy, hogy a jubileumi rendezvényünknek ismét Zenta lesz a helyszíne – hangsúlyozta lapunknak nyilatkozva Halmai Tibor, a Délvidéki Háló elnöke, és hozzátette, hogy nemcsak a jubileumot ünnepelték, hanem magát a találkozást is, hiszen számukra minden találkozás ünnepet jelent.

– A Hálót három szóval tudjuk igazán jól jellemezni: találkozás, kapcsolat és közösség. Ez azt jelenti, hogy nagyon fontosak számunkra a személyes találkozások, hiszen ezekből kapcsolatok alakulnak ki, olyan színvonalas kapcsolatok, amelyek hozzájárulnak a közösség építéséhez. A közösséget ugyanis az élteti, ha odafigyelünk a másik emberre, és fontos számunkra a másik ember. A Hálóban mindenki főszereplő, nincsenek mellékszereplők, mindenki, aki eljön egy-egy találkozóra, egyformán fontos számunkra – fogalmazott Halmai Tibor, hozzátéve, hogy az elmúlt évek során a kapcsolat- és közösségépítés jegyében számos rendezvényt szerveztek.

Halmai Tibor, a Délvidéki Háló elnöke

Halmai Tibor, a Délvidéki Háló elnöke

– Százhatvannyolc rendezvényt hívtunk életre, amelyek között voltak találkozók, képzések, lelkigyakorlatok, zarándoklatok, természetjárások, portyák, táborok és egyéb rendezvények is. Ezek a rendezvények kiváló lehetőséget biztosítottak a találkozásra, a kapcsolatok kialakítására, hiszen ezeknek a kapcsolatoknak köszönhetően az emberek közösségre találtak, és ma már úgy élik meg a Hálót, mint egy igazi közösséget. Huszonöt önkéntes területi felelősünk van, ők szervezik a rendezvényeinket, és ők hívják meg rájuk az embereket, nemcsak itt, a Délvidéken, hanem az egész Kárpát-medencében, hiszen szívesen látogatjuk egymás rendezvényeit, mivel nagyon fontos számunkra az összetartozás érzésének kifejezése, valamint a hitünk és a magyarságunk megélésének lehetősége is. Az említett százhatvannyolc rendezvényen összesen több mint tizenkétezer ember vett részt, amely szám önmagáért beszélt – magyarázta Halmai Tibor, aki elmondta, a jövőre vonatkozó legfőbb céljuk a fiatalok bevonása.

– A legfőbb célkitűzésünk az, hogy lehetőségeinkhez mérten fiatalítsuk a mozgalmunkat, mégpedig olyan módon, hogy megpróbáljunk minél több fiatalt bekapcsolni a programjainkba. Ennek jegyében ifjúsági találkozókat is szervezünk, amelyeken elsősorban az őket érintő témák kerülnek előtérbe, különféle jó hangulatú közösségi programok kíséretében. Emellett a Háló rendszeresen szervez 350–400 fős Kárpát-medencei szintű táborokat is, ezekben minden korosztály megtalálhatja az érdeklődési körének leginkább megfelelő témákat, köztük természetesen a fiatalok is – magyarázta lapunknak nyilatkozva Halmai Tibor, a Délvidéki Háló elnöke.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége