2024. április 25., csütörtök

Európa olyan lehetne, mint Vajdaság

Újvidék ad otthont a mintegy 100 európai régió fiatal politikusait tömörítő Ifjúsági Regionális Hálózat közgyűlésének és konferenciájának. A program keretében tegnap a Tartományi Képviselőházat 40 fiatal politikus látogatta meg.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A vendégeket Aleksandra Đanković, a képviselőház alelnöke fogadta, aki Vajdaságot vendégszerető és többnemzetiségű régiónak mutatta be, ahol évszázadok óta 26 nemzetiség él békében egymással.
– Büszkék vagyunk arra, hogy itt a nemzetiségek békében élnek egymással. Nem egymás mellett, hanem egymással. A tartomány példaként szolgálhat mindazoknak a fiataloknak és a politikusoknak, akiknek a következő időszakban lehetőségük lesz Európa társadalmi szellemiségéért harcolniuk. Önök Európát közös erővel olyanná tudják majd formálni, amilyenné szeretnék. A jövőbeli Európa akár olyan is lehetne, mint Vajdaság: egymás iránti toleranciával és tisztelettel teli – mondta Đanković.
A háromnapos esemény házigazdája a Tartományi Képviselőház és az Európai Régiók Közgyűlése (AER). A konferencián az ókontinens ifjúságának helyzetével kapcsolatos kérdésekre összpontosítanak, valamint megvitatják azokat a támogatásokat, amelyeket az Európai Unió kínál a fiatalok foglalkoztatása érdekében és egyebek között a többnyelvűség fejlesztéséért is az európai régiókban. A résztvevők tegnap megtekintették a Vajdaság AT-ról szóló filmet, valamint megismerkedtek az Újvidék, Európa Ifjúsági Fővárosa 2019 projekttel. Ma az Európa-nap alkalmából a földrész jövőjéről szóló vitán vesznek részt.
Az Európai Régiók Közgyűlése a régiók legnagyobb független hálózata az óvilágban. 1985-ben hozták létre, és 35 ország régióit meg intézményeit tömöríti. Vajdaság 2002 óta teljes jogú tagja az AER-nek.