2024. március 29., péntek

A munkaerőpiacra való kilépés

A karrierirodák működéséről volt szó a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon

A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon a karrierirodák működéséről zajlott beszélgetés, amely során a karrierközpontokról tartottak előadást az ELTE, a felvidéki Selye János Egyetem, valamint a HÖOK képviselői. A megbeszélésen részt vettek a HÖK, a VIFÓ és a VaMaDisz képviselői is. A találkozóról dr. Lepeš Josip, az MTTK megbízott dékánja számolt be lapunknak:

– Tervként szerepel, hogy a kárpát-medencei magyar felsőoktatás egységes rendszere alakuljon ki. Nagyon fontos, hogy mindenekelőtt a hallgatók megtalálják a helyüket, a jelenüket, de még inkább a jövőjüket ebben a felsőoktatási rendszerben. Mivel magyarországi hallgatói karrierirodák szándékukat jelezték, hogy segítsenek a vajdasági egyetemeknek, az Újvidéki Egyetem különböző karainak, így élve a lehetőséggel, egy március végén megtartott pécsi konferencián meghívtuk Veres Márton magyarországi programvezetőt, hogy vázolja fel az iroda céljait, továbbá tegyük lehetővé, hogy a hallgatók Szabadkán bekapcsolódjanak az iroda működésébe – hallottuk a dékántól.

Erről a törekvésekről kérdeztük Veres Mártont, a HÖOK külhoni programjának vezetőjét:

– A cél, hogy a kárpát-medencei magyar hallgatói szervezeteket összefogjuk. Ennek kapcsán bemutattuk, hogy az ELTE-n és a felvidéki Selye János Egyetemen hogyan működik ez az irodai hálózat. A találkozó célja, hogy az elhangzottak alapján kidolgozzanak egy az MTTK-ra vonatkozó koncepciót és ebben segítséget nyújtsunk. A munkába bekapcsolódik a VIFÓ és a VaMaDisz és a Hallgatói Önkormányzat, hiszen fontos, hogy aktív részét képezzék a munkafolyamatnak. Azt tapasztaljuk, hogy a magyarországi felsőoktatási intézmények elszívó hatása nagyon erős. Úgy gondoljuk, hogy azokkal a szolgáltatásokkal – például a karrieriroda – amelyek Magyarországon már jelen vannak a felsőoktatási intézményekben, rendelkezniük kell a helyi intézményeknek is, hiszen ezek segíthetnek az oktatási rendszer megerősítésében, szorgalmaznák, hogy a hallgatók helyben tanuljanak. A továbbiakban a célok közt szerepel majd az is, hogy a szabadkai és az újvidéki karrieriroda összeköttetésben álljon a kárpát-medence többi karrierirodájával, és a HÖOK-tól függetlenül is minél több találkozási pont legyen például Felvidékkel és Erdéllyel, mert fontos a tapasztalatcsere – fejtette ki Veres Márton.

A találkozón előadást tartott Báli Bernadett, az ELTE szolgáltatóközpont stratégiai munkatársa is:

– A külhoni program a magyar anyanyelvű határon túli oktatási intézményeket fogja össze. Előadásomban felvázoltam, hogy az ELTE-n hogyan működik a karrieriroda, amelynek elsődleges feladata, hogy a hallgatóknak segítsen a munkaerőpiacra való kilépésben. Nálunk az ELTE-n ez egy átfogó program, akár több féléven keresztül is hallgathatnak ilyen kurzusokat. Egyebek közt erre vonatkozó képzéseket tartunk, segítjük az önkéntes munkát, valamint a munkaerő-piaci kapcsolattartásban virtuális állásbörzést szervezünk. Alapvetően az a feladat, hogy miután a hallgatók elvégezték a tanulmányaikat, felkészülten és tudatosan lépjenek ki a munkaerőpiacra – mondta Báli Bernadett.