2021. szeptember 23., csütörtök

Muzslyai lakodalom

Egykor hetente – most évente három

A muzslyai RÉMUSZ hagyományápoló egyesület szombaton tizenkettedik alkalommal szervezte meg a Muzslyai lakodalom nevű rendezvényét, valamint a vőfélyek és a koszorúslányok találkozóját.

Egykor hosszabb volt a lakodalmas menet
Egykor hosszabb volt a lakodalmas menet

A bánáti Muzslya egykor a lakodalmairól volt híres. Nem volt ritka, hogy egy hétvégén három lakodalmat is tartottak. Manapság már egész évben sincs ennyi.

– A rendezvény célja feleleveníteni, a közönség elé tárni a régi lakodalmi szokásokat, amelyek lassan kihalóban vannak. Mint tudjuk, egyre ritkábbak a házasságkötések, és közülük is sok a vegyes házasság. Ez pedig azzal jár, hogy a hagyományos, régi lakodalmak menetét fölváltja valamilyen nyugatias stílus. Azt szeretnénk, ha a közönség, főleg a fiatal generáció visszatérne ezekhez a régi szép lakodalmi szokásokhoz. A mai fiatalság csak videofilmeken nézheti vissza, gyönyörködhet a régi szép lakodalmi hagyományainkban – mondja Bíró István, a RÉMUSZ hagyományápoló egyesület elnöke.

A rendezvény disznópaprikás-főző versennyel kezdődött, mert egy muzslyai lakodalomból kimaradhatatlan a híres lakodalmi disznópaprikás. Ha más egyéb hiányzott is a lakodalomból, disznópaprikásnak lennie kellett. Sokszor a vendégek azért igyekeztek idejében odaérni a lakodalomba, nehogy lekéssék ezt a finomságot.

A mulatságot Petőfi Sándor MME székházában tartották
A mulatságot Petőfi Sándor MME székházában tartották

Bemutatták a lakodalmi süteményeket és italokat is. A lakodalmas menet pedig a községháza elől indult, miután Janez Jelen atya megáldotta a vigadalom résztvevőit. A násznagy pár Somorai Péter és felesége, Aranka volt. Ez fontos feladat, hiszen, mint mondják, nem elég csak ott ülni az asztalnál és kezet fogni minden vendéggel, hanem hozzá kell járulni a jó hangulat megteremtéséhez is.

A jó hangulatért, persze, a vőfélyek is felelősek. Nem véletlen, hogy van, ahol fizetséget is kapnak. Bánátban ingyen vállalják a vőfélységet. Ahogy Sziveri László nagyvőfélytől hallottuk, Muzslyán még vannak vőfélyek, a többségük a fiatalabb korosztályból való. A vőfélyeknek a lakodalmi beköszöntések mellett a vendégek hívogatásában is van feladata. Muzslyán még él az a szokás, hogy vőfélyekkel hívogatnak a lakodalom előtti vasárnapon.

A násznagy pár és a vőfélyek mellett a koszorúslányok feladata is fontos. Molnár-Lábadi Csilla már sok lakodalomban volt koszorúslány. Mint mondja, elkísérik a násznagyot, akinek elsőként köszöntik be a bokrétát, mert nem ülhet bokréta nélkül. Beköszöntik a vőlegény bokrétáját és a bort is.

A Petőfi Sándor MME székházában a vigadalom a hajnali órákig tartott.