2024. április 26., péntek

Változatlan jegyárak és szálláshelyek

Az adai strandfürdőben június elsején kezdődik a fürdőidény – Az Adica közvállalat állami támogatásból újítaná föl a nyugdíjasmedencét

Az Adica üdültetési közvállalat által működtetett adai strandfürdőben, mint minden évben, az idén is június elsején kezdődik a fürdőidény, amelyre változatlan belépőjegyárakkal várják a vendégeket – tudtuk meg Juhász Tibortól, a közvállalat igazgatójától. A napijegy felnőtteknek 300 dinárba, a gyerekeknek és nyugdíjasoknak 220 dinárba kerül. Az idényjegyet és a 60 napos bérletet Ada község lakosai továbbra is 50 százalékos árengedménnyel vásárolhatják meg, illetve a község nyugdíjasai és 14 éves korig a gyerekek ingyenesen válthatják ki a hétfőre szóló idényjegyet. Az idényjegyek és bérletek május elsejétől megvásárolhatók, illetve igényelhetők a közvállalat irodájában, ami a strandfürdő szomszédságában lévő kollégium épületében található.

Juhász Tibor (Csincsik Zsolt felvétele)

Juhász Tibor (Csincsik Zsolt felvétele)

Az Adica közvállalat az idén állami támogatásból szeretné felújítani a nyugdíjasmedencét, mégpedig ugyanazzal a technológiával, mint amivel az elmúlt években rendbe tették a gyermekmedencét és a lelátót az olimpiai medencénél. Juhász Tibor elmondta, hogy a felújítási munkálatok finanszírozásához februárban a köztársasági turisztikai és telekommunikációs minisztériumnál 4,2 millió dináros támogatásra pályáztak, valamint 2 millió dinárra a tartományi ifjúsági és sporttitkárságnál. Az igazgató megjegyezte, abból a megfontolásból pályáztak mindkét helyre, hogy ha a minisztériumtól nem kapjuk meg a teljes összeget, akkor talán a titkárságtól kapott pénzzel pótolhatják, hogy megvalósíthassák a beruházást. Juhász Tibor leszögezte, hogy egyelőre egyik helyről sem kaptak választ, de reménykednek.

– Ha létrejön ez a finanszírozás, akkor június 15-éig felújítjuk a nyugdíjasmedencét, ha nem, akkor a beruházás áttevődik a 2018. évre. A 2017. évtől kezdve az Adica közvállalat nem szerepel a község költségvetésében, vagyis innen nem kaphatunk pénzt felújításra és másra sem. A közvállalatnak teljes egészében magának kell kigazdálkodnia a tevékenységéhez szükséges összeget. A közvállalat életében újdonság, hogy két olyan objektummal bővült, amelyben szálláshelyet nyújtunk a vendégeknek. Az egyik a strandfürdő főbejáratánál lévő sportpanzió, amelyben ötven férőhelyet tudunk felkínálni a vendégeknek, a másik a kollégium épülete, ami úgyszintén ötven férőhelyes – közölte az igazgató. Hozzátette, hogy idén nyáron ismét ingyenes táborozást szervez a helyi önkormányzat a községi civil szervezetekben tevékenykedő gyerekeknek június közepétől augusztus végéig, ezért a kollégium épülete a nyár nagy részében foglalt lesz. Kiemelte azonban, hogy a motorostalálkozó, a Delfin-kupa és a Green Future Fesztivál ideje alatt fogadja a vendégeket. Ezzel szemben a sportpanzió egész évben várja a látogatókat.

Az adai strandfürdőben az idén is két fesztivált rendeznek. Június harmadik hétvégéjén tartják meg a Color Fesztivált, illetve augusztus második hétvégéjén a Green Future Fesztivált a fiatalok részére, akiknek minden szombat este diszkót is szerveznek a strandfürdőben. Az igazgató közölte, hogy az Adica és a Delfin Úszóklub az idén nyáron is megszervezi az úszóiskolát a gyerekeknek. A nyárra újabb napozóágyakat helyeznek el az olimpiai medencénél és a lelátón, mert ez tetszett a vendégeknek.

A strandfürdő szomszédságában a közelmúltban fejeződött be a termálkút kiépítése, amelynek vizét szeretnék már a wellnessközpont elkészülte előtt felhasználni a szabadtéri medencék vizének melegítésére és a közvállalat épületeinek fűtésére. Juhász Tibor elmondta, hogy az első elemzések alapján a szakemberek szerint a termálvíz kiváló minőségű és bőséges mennyiségben áll rendelkezésre. Tudomása szerint 1100 méter mély a termálkút, amely 69 Celsius-fokos vizet nyújt, a kapacitása pedig 750 liter percenként. Az igazgató kiemelte, hogy szeretnék mielőbb felhasználni a termálvizet, ezért az idén igyekeznek kidolgozni két tervdokumentációt. Az egyik a termálvizes vezeték lefektetését foglalná magában a termálkúttól az olimpiai medencéig, a sportpanzióig és a kollégium épületéig. A másik a hőcserélők beépítésére vonatkozna az olimpiai medence vizének melegítésére és a sportpanzió fűtésére. Juhász Tibor hangsúlyozta, hogy nem akarják a termálvizet beleengedni a szabadtéri medencébe, hanem csak annak hőjét akarják felhasználni, hogy május elejétől szeptember végéig 27-28 fokos vízről gondoskodhassanak a medencékben, így folyamatosan fogadhatná a vendégeket a strandfürdő. Az igazgató szerint ez talán már 2018-ban megvalósulhat.