2024. április 23., kedd

Pécsre utaztak a tornyosi diákok

A Tömörkény István-iskola bekapcsolódott a II. Kosztolányi Cserediákprogramba

Mintegy 150 diák vesz részt a Kosztolányi Dezső Céltársulás által életre hívott II.Kosztolányi Cserediákprogramban, amelynek célja, hogy segítse és ösztönözze a Kárpát-medence magyar fiatalságát a szülőföldön való boldogulásban. A program keretében nemrég a vajdasági települések közül Doroszlóról, Tornyosról és Torontálvásárhelyről, a drávaszögiek és a szlavóniaiak közül pedig Erdőd-Dályhegyről, Harasztiból, Laskóról, Szentlászlóról és Várdarócról utazott egy-egy csoport Pécsre, a közeljövőben a pécsi fiatalok tesznek látogatást az említett településeken.

– A zentai Stevan Sremac Általános Iskola tornyosi Tömörkény István kihelyezett tagozata első ízben kapcsolódott be a diákcsereprogramba. A bogarasi, kevi és tornyosi diákok április 4. és 8. között rendkívül izgalmas pécsi kiránduláson vettek részt, ahol a Szent Mór Katolikus Iskola tanulóinak vendégeiként számos maradandó élménnyel gazdagodtak – mondta el az utazás tapasztalatait összegezve Perpauer Attila, a Tömörkény-iskola vezetője, hozzátéve, a diákok délelőttönként az oktatási intézményben folyó munkába kapcsolódtak be, délutánonként pedig különféle szabadidős tevékenységekkel töltötték el az időt, valamint megismerkedhettek a város történelmével és nevezetességeivel.

– A kiránduláson a tornyosi iskolából 19 felsős tanuló vett részt, köztük 3 bogarasi, 5 kevi és 11 tornyosi diák, akik Graca Harmath Judit, Nothof Török Emese és jómagam vezetésével, illetve a Magyar Nemzeti Tanács és Zenta község önkormányzata támogatásával utaztak el a Baranya megyei településre. A gyerekeknek nagyon tetszett nemcsak maga a település, hanem az is, hogy az ottani intézmények életébe, illetve az ott élő családok mindennapjaiba is betekintést nyerhettek, ezáltal ugyanis olyan tapasztalatokra tehettek szert, amelyek akár a jövőjük szempontjából is meghatározóak lehetnek. A program célja egyébként is az, hogy a diákok már egészen fiatal korukban olyan kapcsolatokat alakíthassanak ki egymással, amelyek átívelnek az országhatárokon, és hozzájárulhatnak az együvé tartozás érzésének erősödéséhez, illetve a későbbiek folyamán akár a határokon átívelő együttműködések serkentéséhez, valamint az adott térségek turizmusának fejlesztéséhez – emelte ki Perpauer Attila.

A diákcsereprogram április 25. és 29. között folytatódik, akkor látják ugyanis vendégül a tornyosi iskola tanulói a pécsi diákokat, akik számára igyekeznek minél sokrétűbb programot összeállítani, lehetőséget kínálva arra, hogy megismerkedhessenek térségünk történelmével és nevezetességeivel, valamint az itt élők mindennapjaival. A pécsi fiatalok a tervek szerint egy napot Szabadkán töltenek, ahol megtekintik a városközpont legismertebb épületeit, egy napot pedig Zentán, ahol egyéb helyszínek mellett ellátogatnak a Zentai Csata Emlékkilátóba, a Városi Múzeumba, valamint megtekintik a zentai csata emlékhelyét.