2024. április 20., szombat

Csak a fogyasztók öt százaléka tartozik

Ha az adós egy éven belül kifizeti tartozását, csupán a visszakapcsolási díjat kell fizetnie

A téli fűtésszámla az egyik legnagyobb tétel, ami megterheli a családi költségvetést. Idén a nagy hidegek miatt a szilárd tüzelővel fűtőknek éppúgy megnövekedett a kiadása, mint a városi fűtéses lakásokban élőké, vagy akik éppen gázzal fűtöttek. Arra voltunk kíváncsiak, a gázfogyasztók elmaradtak-e a számlafizetéssel, és ha igen, milyen következményekkel jár az adósság rendezésének halogatása.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Kérdéseinkkel Ződi Ildikóhoz, a Szabadkai Gázművek megbízott igazgatónőjéhez, valamint Keller Sándor főmérnökhöz fordultunk.

Hány fogyasztója van a Gázműveknek összesen?

Z. I.: A fogyasztói hálózatára 8777 háztartás és 637 ipari fogyasztó van rákapcsolva.

Melyik városrészekben van a legtöbb fogyasztójuk?

K. S.: Szabadkán a gázhálózat kiépítése a 90-es években indult el, elsősorban a Kertváros területén, ebből kifolyólag a legtöbb fogyasztó is itt van (több mint ezer fogyasztó), majd Palics következik közel ezer fogyasztóval.

Fizették-e a tél folyamán rendszeresen a fogyasztók a számláikat?

Z. I.: Szabadka polgáraira jellemző, hogy kötelezettségeiket rendszeresen és időben fizetik, de vannak olyan fogyasztók is, akik késnek a számlák kiegyenlítésével. Az összes fogyasztónak körülbelül 5% a rendszertelenül fizető.

Hogyan alakultak az idén a fűtésszámlák?

Keller Sándor

Keller Sándor

K. S.: A számlák nagysága eltérő és sok tényezőtől függ. Általánosságban nem beszélhetünk, hiszen a gáz esetében fennáll a lehetőség a gazdaságos fogyasztásra, azaz szabályozható az elhasznált gáz mennyisége. A fogyasztók sok esetben csak néhány helyiséget fűtenek. Januárban, amikor az előző év azonos időszakánál folyamatosan alacsonyabb hőmérséklet volt, a polgárok össz gázfogyasztása negyven százalékkal volt több. Az ipari, azaz üzleti fogyasztók esetében a külső hőmérséklet nem befolyásolja ilyen mértékben az elhasznált energia mennyiségét.

Indítottak-e pert az adósok ellen, konkrétan milyen esetekben tették ezt meg, és mekkora volt ezen fogyasztók tartozása?

A szabadkaiak többsége rendszeresen kiegyenlíti tartozásait (Fotó: Gergely Árpád)

A szabadkaiak többsége rendszeresen kiegyenlíti tartozásait (Fotó: Gergely Árpád)

Z. I.: Természetesen a vállalat minden törvényes eszközt alkalmaz a tartozások megfizettetése céljából. Ebből kifolyólag folyamatosan kíséri a tartozások alakulását, és amennyiben fennáll a lehetősége az elévülésnek, kisebb összegek esetében is indít pert. Az elemzések alapján, az olyan fogyasztókat perli elsősorban a vállalat, akik huzamosabb ideig egyáltalán nem tesznek eleget fizetési kötelezettségeiknek. Sok esetben nem a tartozás összege a döntő. Mindenekelőtt a fogyasztó felszólítást kap, és miután ezt követően sem tesz eleget kötelezettségének, lekapcsoljuk a hálózatról, majd pert indítunk ellene. A tartozók felszólítást kapnak a tartozásuk kiegyenlítésére, majd ha akkor sem tesznek eleget kötelezettségüknek, a vállalat megindítja a gázhálózatról való lekapcsolást. Számos fogyasztó ezek után a lépések után kiegyenlíti tartozását, és így nem kerül sor perre.

Abban az esetben, ha a fogyasztót lekapcsolják a hálózatról, mi a teendő, hogy ismét igénybe vehesse a Gázművek szolgáltatásait?

K. S.: Amennyiben a hálózatról lekapcsolt fogyasztó kiegyenlíti tartozását a lekapcsolástól számítva egy éven belül, és kifizeti az újbóli bekapcsolás költségét, ismét aktív fogyasztóvá válik. Ha mindez a lekapcsolástól számítva egy év után történik, a gázhálózatra való újbóli rákapcsoláskor a műszaki átvétel költségei is a fogyasztót terhelik.

Nyitókép: (Fotó: Gergely Árpád)