2024. március 19., kedd

Fölavatták Schweidel József mellszobrát

Számos hazai és magyarországi vendég tisztelte meg jelenlétével pénteken este a Magyar Polgári Kaszinó rendezvényét, amelynek keretében az 1848/49-es eseményekre emlékeztek, és fölavatták Schweidel József aradi vértanú honvédtábornoknak, Zombor szülöttének a mellszobrát.

A Kaszinó a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma hathatós anyagi támogatása révén 2014 és 2017 között teljességében megújult, az épület egy része ma a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara kampuszaként működik, és ennek a támogatásnak is köszönhetően avathatták föl az egyesület székházának udvarán Schweidel József mellszobrát, a zombori Mrákovits Péter szobrászművész alkotását.

Az ünnepi rendezvény kezdetén az egyesület dalárdája a műsorban föllépő fiatalokkal együtt a Himnusz eléneklésével nyitotta meg a programot. Ünnepi köszöntőt dr. Karcher Erzsébet, az egyesület elnöke mondott. Orbán Viktor magyar miniszterelnök köszöntőjét dr. Plank Zoltán, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzula tolmácsolta, majd dr. Palkovics László, az EMMI oktatásért felelős államtitkára mondott köszöntőt.

A Kaszinó ifjúsági csoportjának színvonalas zenés-verses műsorát követően Fekete J. József akadémikus író ismertette a szoboravatásra megjelent, általa összeállított emlékkiadványt.

Schweidel József hermáját dr. Karcher Erzsébet egyesületi elnök és Rezicska Károly, a Kaszinó műemlékvédő és hagyományőrző csoportjának elnöke leplezte le, aki röviden ismertette a szoborállítás történetét. A mellszobrot ft. Drobina Gábor zombori káplán szentelte föl. Ezt követően Csizmadia Anna énekelt a szobornál.

Az idén 150 éves Magyar Polgári Kaszinó Egyesület márciusi rendezvényén részt vett a Magyar Országgyűlés, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Baja Város, a Pécsi Tudományegyetem, a Corvinus Egyetem, Erdőszentgyörgy, a Magyar Nemzeti Tanács, a vajdasági magyar pártok, Zombor Város küldöttsége és a környékbeli művelődési egyesületek képviselői.

A delegációk Koleszár Nándor klarinétkísérete mellett a szobornál elhelyezték az emlékezés koszorúit. A rendezvényt a Szózat eléneklése zárta.

A műsor kísérőrendezvényeként Schweidel-kiállítás volt megtekinthető a Kaszinó előcsarnokában, Rezicska Károly összeállításában.