2024. április 25., csütörtök

Pozsonyban egyeztet Vulin

Miniszteri szinten rendeznék a feketén dolgoztatott szerbiai vendégmunkások ügyét

Élelmes vállalkozók is igyekeztek kihasználni a Szlovákiában működő multinacionális vállalatoknál kialakult munkaerőhiányt. Szerbiában is toboroztak embereket, akiket azonban gyakran feketén közvetítettek ki a cégnek, amelyek állítólag szintén törvénytelenül dolgoztatták egy részüket.

Több ezren jutottak el így Szlovákiába, ahol bejelentetlenül, rendkívül szigorú követelmények mellett (például napi 12 órás munkaidőben), s megalázóan alacsony bérekért alkalmazták őket egy ideig (gyakran csak három hónapig), majd jó részüket lecserélték másokra.

Az év elején minden kitudódott, s komoly botrány kerekedett belőle. Azóta kiderült: a Galántán működő Samsung gyárban kialakult munkaerőhiányt részben szerbiai állampolgárokkal igyekeztek pótolni.

A hatóságok a múlt héten házkutatást tartottak egy gyanús munkaközvetítő iroda igazgatójánál, iratokat és adatokat foglaltak le. A minap ellenőrizték a szerbiai vendégmunkások szálláshelyeit is Galántán, és mindegyiküket kihallgatták.

A rendőrség gyanúja szerint őket is szabálytalanul foglalkoztatták. Az ügynek egyre nagyobb a visszhangja Szlovákiában.

A szerb állampolgárok körében Galántán elvégzett ellenőrzéskor senkit sem állítottak elő. Ha viszont a (hatóságok által meg nem nevezett) titokzatos munkaközvetítő esetében a bűncselekmény gyanúja beigazolódik, őt kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

Ján Richter szlovák munkaügyi miniszter a történtek miatt ma Pozsonyban fogadja Aleksandar Vulin szerb hivatali kollégáját, hogy a probléma megoldásáról egyeztessenek. Belgrád azt szeretné elérni, hogy Szlovákiában megnyugtatóan rendezzék a szerbiai munkavállalók jogállását, s lehetőleg kétoldalú megállapodás keretében szabályozzák azt.

A szerbiai alkalmazottak toborzása (szlovákiai gyárakba) nem új keletű. Michal Slivka, a szlovák rendőrség szóvivője szerint a munkaközvetítő ügynökségek képviselői már 2015-től utaztattak Szerbiából munkásokat a szlovákiai gyárakba. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy szerb útlevéllel félévenként legfeljebb 90 napig lehet Szlovákiában maradni.

A munkavállaláshoz azonban tartózkodási engedély kell, amelyet az idegenrendészeti hatóság ad ki. Egyetlen esetben lehet kivételt tenni: ha a munkáltató az EU más tagállamában működő cégen keresztül alkalmazza a külföldit.