2024. április 19., péntek

Kocsma mellett nem jó lakni

Újvidék belvárosának bizonyos részein akkora zajt csapnak a késő estig működő kávézók és szórakozóhelyek, hogy a lakók egy része úgy döntött, elköltözik.

Az óváros lakói közül egyesek már elköltöztek az óriási zaj miatt (Dávid Csilla felvétele)

Az óváros lakói közül egyesek már elköltöztek az óriási zaj miatt (Dávid Csilla felvétele)

Az újvidéki Nikolajevska utca egyik lakosa megelégelte azt, hogy évtizedek óta elviselhetetlen zajban él, és a 120 négyzetméteres lakását potom 48 000 euróért eladta, csakhogy elköltözhessen a környékről. A Novosti napilapnak biztonsági okokra hivatkozva névtelenül nyilatkozó belvárosi hölgy elmondta, hogy az önkormányzatnak is felajánlotta lakását, mert minden áron nyugodtabb környezetbe szeretett volna elköltözni. A szóban forgó asszony is tagja annak a polgári csoportosulásnak, amely a Laza Telečki, Mita Ružić és Nikolajevska utcában, valamint az óváros forgalmasabb utcáiban élnek. A csoportosulás az elmúlt időszakban többször is tiltakozott az újvidéki önkormányzatnál. Ők arra panaszkodtak, hogy a Laza Telečki utcában egyik kávézó sem tartja be az önkormányzat által meghatározott munkaidőt.

Az említett csoportosulás panaszt emelt a rendőrségnél és a városi intézményeknél is, de eddig nem jártak sikerrel. – Mi, az óváros lakói, már egy évtizede intenzíven panaszkodunk és folyamatosan felhívjuk az illetékesek figyelmét arra, hogy a városközpontban a szórakozóhelyek és a kávézók nem tartják be az önkormányzat által meghatározott munkaidőt. Egyes szórakozóhelyeken továbbra is hajnali 4-5 óráig dorbézolnak, és elviselhetetlen zajt csapnak, bömböltetik a zenét. Mi sem pihenni, sem dolgozni nem tudunk ettől a nagy zajtól, és ennek egyszer véget kell vetni – mondta a neve elhallgatását kérő hölgy. Hozzátette, hogy számtalanszor hívták már a kommunális rendőrséget, panaszt emeltek az újvidéki önkormányzatnál, sőt még a köztársasági elnök irodáját is felkeresték, de senki sem segített nekik.

A 021.rs hírportál beszámol arról, hogy a kommunális rendőrség tavaly 47 alkalommal figyelmeztetésben részesítette a vendéglátóipari létesítmények tulajdonosait, 241 alkalommal szabálysértési eljárást kezdeményeztek, továbbá 579 pénzbeli bírságot írtak ki, valamint szabálysértési meghagyásokat írtak a vendéglátóipari létesítmények tulajdonosai ellen.