2024. április 26., péntek

Ünnepelt Tiszakálmánfalva

Az Újvidék melletti település magyarországi vendégektől Tisza Kálmánt ábrázoló festményeket kapott ajándékba

Budiszava, azaz Tiszakálmánfalva nemcsak közigazgatásilag képezi szerves részét Újvidéknek, hanem kulturális-hagyományőrző tekintetben is. A faluban él az újvidéki magyarság jelentős része, tekintettel a város közelségére (alig 15 kilométer), közülük sokan integrálódtak a városi életbe.

(Kép: Ótos András)

(Kép: Ótos András)

A szombaton megtartott falunapi ünnepségen valóban emlékezetes fellépést produkált a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület keretében tevékenykedő, legkisebbekből álló Galagonya néptánccsoport és kicsit idősebbek, a Gubancolók is, szavalatokat, megzenésített verseket is hallhattunk az egyesület gyermektagjainak előadásában. A falunapi ünnepségen nem vehetett részt a kicsit idősebbeket tömörítő Derenduca tánccsoport, ők több napos kiránduláson vannak Budapesten. Ott voltak a falu magyarországi testvértelepüléseiről, Baksról és Gesztről érkezett vendégek is – Antal Imre plébános, Búza Zsolt, baksi polgármester és Brandné Czirják Éva, a geszti iskola igazgatónője. Mindhárman köszöntőbeszédükben üdvözölték a több száz egybegyűlt falubelit, a gesztiek Tisza Kálmán falualapító miniszterelnököt ábrázoló, korabeli festmény-másolatokat hoztak ajándékba. Mivel a magyarországi vendégek tudomására jutott, hogy a faluban működő Emlékházat nemrégiben kirabolták, és elvitték az ott őrzött, sok-sok nemzedék által használt ágyneműt és tollpárnákat, ajándékba elhozták az általuk, saját falvukban összeállított gyűjtemény egy részét.

Az ünnepség – amelyet megtiszteltek jelenlétükkel politikusaink és közéleti személyiségeink is, többek között Erdély Lenke, a Vajdasági Magyar Szövetség Újvidéki Szervezetének vezetője, Kiss Gyula városi képviselő és Snejder-Sára Ildikó, az újvidéki Európa Kollégium igazgatónője – keretében bemutattak részleteket a Pannon RTV tavalyi, a falut és az ottani életet részletesen ismertető riportműsorából.

Az ünnepséget megelőzően a falusi Emlékház udvarában megkoszorúzták a Tisza Kálmán tiszteletére állított emléktáblát. A település megalapítása a Sajkás-vidéken az 1884-es évhez kötődik, amikor a falu a Tiszakálmánfalva nevet vette fel, az akkori miniszterelnök, Tisza Kálmán beleegyezésével. A falu fennmaradása is neki köszönhető, az emléktáblát tavalyelőtt leplezték le a tiszteletére.

Az ünnepség részeként az egyesület épületének előcsarnokában az Árvácska kézimunkacsoport kiállítást szervezett, a műsor után a vendégek zenés esten maradhattak, a falura jellemző kocsonyával és zsíros kenyérrel kínálták őket. Az ünnepségről a hét folyamán ismét cikkezünk majd, képriportot közlünk.