2024. március 19., kedd

Megkezdődött a földelkobzás

A bajmoki Palásti Ferenctől hat hold földet „kacsmart el” az a Köztársasági Adóhivatal a nyugdíjalap iránti tartozás fejében

Úgy látszik, a nagy mínuszok alaposan kiéheztették az adóhivatalt, a kassza kiürült, és valamivel fel kell tölteni. Mivel már nemigen maradt honnan elvenni – a parasztok kerültek sorra, tőlük még van mit elgrájfolni. Ha mást nem, hát a termőföldjüket, alapvető termelőeszközüket, családjuk megmaradásának biztosítékát. Valaki azt mondaná: az adóhivatal csak teszi a dolgát. Az emberek pedig csak legyintenek és továbbmennek – azt gondolják, a baj mindig mással történik meg! Végső időket élünk!

Felhívtuk Kiss Árpádot, a Szabadkai Parasztegyesület elnökét, aki tud az említett esetről, és két továbbiról is – mind a három Vajdaságban történt meg. Szerbia központi része továbbra sincs terítéken, mint ahogyan az elmúlt években sem volt, amikor azzal próbálták megfélemlíteni az adósokat, a véletlenszerűen kiszemelt néhány potenciális áldozatot. Bekopogtattak hozzá az adóhivatal „izompacsirtái”, és felszólították, hogy ha nem fizet, elveszik a földjét, a házát –, és máris dőlt a pénz az államkasszába! Persze nem mindenki fizetett – így hát folytatódik a móresre tanítás, de most már durvább eszközzel – elkobzással.

Kiss elmondása szerint 2011 óta fokozott figyelemmel kísérik a termelők tartozás körüli bonyodalmakat. Mint hallottuk, a szóban forgó bajmoki gazda, a kamatokkal együtt, mintegy másfél millió dinárral tartozott a nyugdíjalapnak, Az esetnek az előzménye, hogy 2-3 évvel ezelőtt az adóhivatal végrehajtókat küldött ki a terepre, Csantavérre, Hajdújárásra. Bajmokon is jártak, Palástiéknál is. Ferenc éppen akkor nem tartózkodott otthon, a felesége pedig úgy zavarba jött a „durvább megjelenésű emberek” láttán, hogy szó nélkül aláírta az orra alá tolt papírost – nem is tudta, hogy mit. Később derült ki, valójában azt írta alá, hogy beleegyeznek a teljes tartozás törlesztésébe, azaz lemondanak a kamat leírásának igényléséről. Ennek pedig a vége az adósság elhatalmasodása lett. Kamatra kamat... – és oda a hat hold! Az már az adóhivatalt nem érdekli, hogy Bajmokon egy hold föld 4500 euróba kerül, tehát sokkal többet „elvett”, mint amennyivel tartozik az említett gazda.

 De ne legyünk borúlátóak. Az említett parasztegyesületnek sikerült néhány esetben „kiharcolnia” az adóhivatalnál az adósságra elszámolt horribilis kamatok eltörlését. Persze nem szóbeli kérelem alapján, hanem csakis írásos formában beadott követelés nyomán. Így a legbiztosabb, mert a csinovnyikok feledékenyek – mondják az említett parasztegyesületben. Közvetett üzenet ez a termelőknek: Fogjanak össze ebben a harcban!