2024. április 25., csütörtök

A NATO-főtitkár a békéért lobbizik Pristinában

Jens Stoltenberg a Belgrád–Pristina párbeszéd folytatását sürgeti

Bosznia–Hercegovina után Jens Stoltenberg NATO-főtikár megérkezett Pristinába, ahol az államvezetés képviselőivel tárgyalva természetesen a Szerbia és a Koszovó közötti újabb feszültségeket is érintették. Mint azt megígérte, a NATO, azaz a KFOR, továbbra is kiáll a béke megőrzése mellett, nem csak Koszovóban, hanem az egész régióban.

A NATO a jövőben is nagyjából 4500 katonával kívánja magát Koszovóban képviseltetni, mondta Stoltenberg, aki nem csak a koszovói albán politikai vezetőkkel, hanem a szerbek vezetőivel is találkozott.
A NATO-főtitkár értékelése szerint az elmúlt napokban és hetekben túlságosan sok találgatás keringett, ezek csak tovább szítják a feszültséget a felek között, ezért mindenkit a kedélyek csillapítására és a béke megőrzésére kér. Ez most nem a retorika, hanem a párbeszéd időszaka, szögezte le. Mint hozzátette, csakis a Belgrád–Pristina párbeszéd folytatásával lehet rendezni a felek közötti kapcsolatokat.
A NATO támogatja a koszovói biztonsági erők fejlődését, ugyanakkor ezek katonasággá való átalakulása nem az észak–atlanti szövetségtől, hanem a koszovói intézményektől függ – ez volt Stoltenberg egyik másik fontos üzenete. Utóbbival kapcsolatban Isa Mustafa koszovói miniszterelnök elmondta, hogy az aktuális pristinai vezetés már előkészítette a terepet a koszovói biztonsági erők katonasággá való átalakításához, ugyanakkor Belgrád nyomást gyakorol a Szerb Lista képviselőire, nélkülük pedig nem lehet megalakítani a koszovói hadsereget.