2024. március 28., csütörtök

MagyarZó Pistike messéi

Ezek a mai felnőttek pont olyanok, mint a gyerekek! Még a komoly politikusok is szeretnek vonatosdival szórakozni. Összevissza tologatják a kis mozdonyaikat meg vagonjaikat, és akkor csodálkoznak, hogy folyton összeütköznek valakivel.

Nem értem az albánokat, Tegyula – fejtegeté amama. – Mi bajuk volt azzal a szépen kipingált, vadonatúj orosz vonattal, amit a belgrádiak a szeretet és a megértés jegyében indítottak a koszovói Mitrovicába? Láttam a híradóban, annyira igyekeztek kifejezni békevágyukat, hogy még a vagonok belsejét is szentképekkel díszítették. Sőt, még a plafonra is jutott a szentekből, mintha templomba lenne az utas. Nem láttam, de biztosan a kalauzok is szerzetesek voltak, és indulás előtt megáldoztatták a jámbor utasokat.

Csak ne ájtatoskodj, Tematild, mert itt nem a vallásról, hanem tömény politikáról volt szó! – inté őt atata. – Ha láttad a vagonok belsejét, akkor azt is látnod kellett, hogy hogy nézett ki kívülről ez a szerelvény. Hát, mondhatom, nem kimondottan a békevágyat tükrözte a „Koszovó Szerbiáé” felirat, amit huszonegy nyelven, köztük albánul is rápingáltak. Sőt, mintha valakinek direkt az lett volt a szándéka, hogy kiprovokálja az albánokat, hogy feltartóztassák vagy megtámadják a vonatot, és aztán őket tegye felelőssé az esetleges összetűzésekért.

Sejtem, hogy mire céloz, Gyula zomzéd – kapcsolóda be a Zacsek. – Én is olvastam a vajda találgatását, aki pedig úgy ismeri volt cimboráját, a Tómót, mint a rosszpénzt. Szerinte az egész békevonat akciót maga Tómó eszelte ki, hogy megjátssza a koszovói nemzettársak megmentőjét. Ezért tette azt a hajmeresztő kijelentést, hogy bevetik a hadsereget, ha a sipik gyilkolni kezdik a szerbeket. Sejsej szerint így akart népszerűséget szerezni a tavaszi elnökválasztás előtt, és egy kis csetepaté a határon direkt jót tett volna neki.

Viszont a kormánynak úgy hiányzik most egy konfliktus az albánokkal, mint mókusnak az erdőtűz – bólogata atata. – Rögtön szertefoszlana az az álomkép, amit a Vucsicsék szövögetnek a ránk váró fellendülésről. Ezért is adta ki az ordrét a kormányfő a munkatársainak, hogy mindenki fogja be a száját, hagyja abba a háborús hisztériázást. Ezt az intést szerintem elsősorban Nikolicsnak szánta.

Pedig lehet, hogy a Tómó teljesen ártatlan, nem tehet róla, hogy olyan hírbe hozták, mintha háborúzni akarna – okoskoda amama.

Honnan szeded, Tematild, hogy az elnök akaratán kívül került ilyen helyzetbe?

Onnan, hogy vannak természetfeletti jelenségek is. Tudom Tegyula, hogy nem hiszel a szellemekben meg a lélekvándorlásban, pedig szerintem előfordulhat. Az Erzsébet királynő is megerősítette, hogy az egyik kastélyában vannak szellemek.

Hogy jön ide a szellemjárás, Tematild? – idegeskede atata. – És kinek a lelke vándorol?

A Zlóbóé, Tegyula. Emlékezz csak vissza, hogy mit mondott Zlóbó a koszovói szerbeknek híres rigómezei beszédében? Hogy senki sem verheti őket. Nem gondolod, hogy most az ő lelke diktálta a Tómónak, hogy megvédi őket, ha a sipik rájuk támadnak?

Tudjman engedélyt kér Lucifertől, hogy odalentről felhívhassa Zágrábot, és megérdeklődje: hogy élnek az emberek Horvátországban, beléptek-e már az unióba?

A beszélgetésért egymillió eurót kell fizetnie.

Izetbegovics Szarajevót tárcsázza, azt kérdi, hogy egyben van-e még Bosznia, megzabolázták-e Dodikot? Az ő számlája kétmillió eurót tesz ki!

Szlóbó is telefonál, aziránt érdeklődik cimboráitól, hogyan boldogulnak nélküle, sikerült-e visszaszerezni Koszovót?

Mennyit fizetek a beszélgetésért? – kérdi a főördögtől a beszélgetés után.

Semmit, ingyen van.

Nem értem, miért van ingyen, amikor Tudjman egymilliót, Izetbegovics pedig kétmilliót fizetett?

Azért van ingyen, mert egyik pokolból a másikba helyi tarifának számít.

Ámde nemcsak vonatozás történt a héten, hanem elnöki beiktatás is. Vannak, akik alig tudták kivárni, hogy Donald Trump bevonuljon a washingtoni Fehér Házba.

Mondd, Tegyula, mi igaz abból, hogy az új amerikai elnök oda van Szerbiáért? – érdeklőde amama.

Miből gondolod ezt, Tematild? Szerintem még a térképen is nehezen találná meg. Akkor meg miért lenne oda érte.

Pedig azt olvasom mindenfelé, hogy milyen jó lesz nekünk a Donalddal. Például megengedi, hogy a szerb katonaság bevonuljon Koszovóba, és akkor nyugodtan közlekedhet a templom-vonat Mitrovicára, mintha hozzánk tartozna. A szegény Dodik testvér is fellélegzik, mert az új elnök eltörli az ellene hozott szankciókat, amit Obamáék vezettek be.

Sajnálom a góracokat, mert egyedül ők fognak csalódni – fűzé hozzá a Zacsek.

Ugyan mi köze Trumpnak Montenegróhoz?

Az a köze, hogy össze fog bratyizni Putyinnal és közösen felszámolják a NATO-t. És akkor a góracoknak nem lesz hová belépni, hanem kénytelenek lesznek Szerbiához csatlakozni. De ne engem szidjon ezért az emeletes marhaságért, Gyula zomzéd, mert nem én találtam ki, hanem a belgrádi lapok.

Az orosz és az amerikai elnök elmennek egy jóshoz. Kérdi az amerikai, hogy mi lesz az USA sorsa 20 év múlva?

Pontosan nem látom, de egy vörös zászló lebeg a Fehér Ház tetején.

Az orosz elnök megörül ennek, és ő is megkérdi, hogy mi lesz Oroszországgal.

Azt sem láthatom pontosan, de egy vörös zászló lebeg a Kreml tetején is, és van alatta egy szöveg – feleli a jós.

És mi az a szöveg? – kérdezi az orosz.

Azt sajnos nem tudom kibetűzni, mert kínaiul van.

PISTIKE, békevasutas és ájtatos szelleműző