2024. április 19., péntek

Ne fogyasszunk szusit!

A szusit az elmúlt évek egyik legkedveltebb, és legegészségesebb japán ételének tartják, írja az N1 hírportál.

Nemrégiben azonban néhány tudós olyan adatot közölt, mely alapján jogosan merülhet fel bennünk a kérdés, hogy valóban így van-e.

Illusztráció (Pixabay)

Illusztráció (Pixabay)

Tekintettel arra, hogy az ínyencség az elmúlt években a világ szinte összes táján kapható, egyre csökken az alapanyagul szolgáló, óceánokban élő tonhal.

British Columbia Egyetem “A tenger körülöttünk” nevű projekt vezetői, Daniel Pauly és Dirk Zeller kutatásai szerint a tonhalak mennyisége kritikusan csökkent, amihez hozzájárult a szusi utáni globális kereslet.

Ha megvizsgáljuk a tonhalmennyiség alakulását, akkor kiderül, hogy már csak 2-3 százalék van abból az állományból, amekkora 200 évvel ezelőtt volt.

A két professzor szerint az embereknek az egészéges táplálék iránti vágya problémát okoz az ócánokban.

A tonhal nemcsak az íze miatt jó, hanem az egészségre és a szervezet működésére is kedvező.  Omega  3 zsírsavban gazdag, amely különösen a szív működésre hat pozitívan.

A Daily Mail jelentése szerint azonban, bár a szusi alacsony kalóriaértékű ételként ismeretes, amely tápanyagokban gazdag, mégis túl van értékelve a szervezetre való jótékony hatása.

Pauly professzor azt állítja, hogy a legtöbb szusi étteremben a szusi műanyag részecskéket, legtöbbször polietilént tartalmaz, amelyek általában kozmetikai termékekben  találhatók. Ezek a részecskék pedig magukba szívják a környezetszennyező anyagokat, a tonhalak szervezetébe pedig az általuk elfogyasztott kisebb halakból kerülnek be.

Továbbá gyakran nagy mennyiségű higanyt és poliklórozott bifenileket tartalmaznak, melyek vízben található klórvegyületeket tartalmaznak, amelyeket rákbetegségek okozójaként is emlegetnek.

Arra a kérdésre, hogy akkor mit együnk, a kutatók a szardellát vagy a szardíniát javasolják, mert az, ugyan nem annyira ínycsiklandó, mint a tonhal, de egészségesebb és környezetbarátabb.