2024. április 26., péntek

A koalíció jövőre lehet gyümölcsöző

Bilicki Zoltán, Ada polgármestere évet értékelt, és beszámolt a 2017-es tervekről

Az áprilisi helyhatósági választás eredményeként Ada községben harmadik alkalommal lett polgármester Bilicki Zoltán, aki a Községünkért: Mi igazoljuk a bizalmat polgári csoporttal megszerezte az abszolút többséget a községi képviselő-testületben, vagyis a 29-ből 19 helyet. A községet azonban a polgári csoport, a Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség hármas koalíciója irányítja. A polgármester ezt a község érdekeivel indokolta, akárcsak azt, hogy a közelmúltban belépett a SZHP-ba. Bilicki Zoltán évértékelőjében kiemelte, hogy a választás két részre osztotta az évet, hiszen a beruházások elindítása vagy befejezése a választás körüli időszakra összpontosult:

– Ez nem azt jelenti, hogy a választás után a községben nem történtek jelentősebb változások, de a dinamikából visszább kellett vennünk – magyarázta Bilicki Zoltán. – Az idei év legjelentősebb beruházása az adai és a moholi általános iskola épületeinek a felújítása volt, ami 2017-ben folytatódik. Várhatóan az adai Cseh Károly-iskola központi épületének a felújítása teljes egészében befejeződik a jövő évben. Pályázaton ugyanis sikerült nyernünk 88 millió dinárt, amiből elvégezhetjük a fennmaradt épületrészek külső és belső felújítását, illetve minden más szükséges felújítást a létesítményen. A moholi Novak Radonić-iskola esetében egy 2012-ben megnyert pályázat alapján tavasszal 25 millió dinár értékű felújítási munkálat kezdődik meg, amelyről az illetékes minisztérium már aláírta a szerződést. Emellett az idén a község területén köz- és magántőke összevonásával sikerült felújítani a közvilágítást, valamint a szennyvízhálózat kiépítése terén léptünk előre egy nagyot. A fő partnerünk az adai II. helyi közösség volt, amely elegendő pénzt biztosított a partnerséghez, hogy a területükön dinamikusan haladjanak a munkálatok. A közelmúltban egy újabb 20–25 millió dináros beruházásról szóló szerződést írtam alá a szennyvízhálózat kiépítéséről. A munkálatok megkezdődtek, amelyek során kiépül a szennyvízcsatorna a teljes Lenin, a Laza Kostić és a Dózsa György utcában, valamint a Karađorđe utca egy részén, illetve a Svetozar Miletić utcában. Amennyiben az időjárás engedi, február végére befejeződhetnek a munkálatok. Ezenkívül elkezdtük a termálkút fúrását, amelynek második, befejező szakaszáról leszerződtünk a NIS-Naftagas céggel. A kivitelező azt kérte, hogy a munkálatok megkezdését február elejére halasszuk el. A munkálatok 15–20 munkanapot vesznek igénybe, így február folyamán a termálkút projektum teljes egészében befejeződik. A leendő wellnessközpont esetében várhatóan január végére elkészül az üzleti terv. Biztos vagyok benne, hogy megéri egy ilyen jellegű létesítményt kiépíteni, mivel a tágabb környezetünkben nincs ilyen. Az adai strandfürdőbe nyárra már ideszoktak a turisták. Igazából nem a nulláról kell indulnunk, hanem ezeket a turistákat kell megszólítani, és lehetőséget kínálni nekik a hidegebb hónapokban is – közölte Ada polgármestere.

Bilicki Zoltán az idei év legnagyobb sikertelenségének Moholon a harmadik körforgalmi csomópont kiépítésének elmaradását tartja. Elmondta, hogy az önkormányzatnak nincs információja arról, hogy a Szerbiai Utak közvállalat miért nem kezdte meg az építkezést, miután a beruházás bekerült a közvállalat idei költségvetésébe. A polgármester abban bízik, hogy nem teszik félre a tárgyat, és bekerült a közvállalat jövő évi költségvetésébe is, így lesz megfelelő alap a beruházás megvalósításához.

A helyi önkormányzatot irányító Községünkért: Mi igazoljuk a bizalmat polgári csoport, a VMSZ és az SZHP közötti koalíciós együttműködéssel kapcsolatban elmondta, hogy a választáson a polgári csoportosulás megszerezte a szavazatok 63 százalékát, de úgy gondolták, hogy Ada községnek csak hátránya származhatna abból, ha egyedül irányítanák a községet.

– Ebben a mandátumban az SZHP és a VMSZ hasznos eleme lehet Ada község fejlődésének. Az idei év nem volt teljes, nem tudtuk gyümölcsöztetni ezt a koalíciós együttműködést, mivel a tartományi és a köztársasági költségvetés is úgy lett ütemezve, hogy a pénz legnagyobb részét a választás előtt elköltsék, leszerződjék. Emiatt az év második felében jóformán csak az addig aláírt szerződések teljesítése maradt, új projektumok nem lettek elkezdve, viszont 2017 egy teljesen új év lesz, új költségvetéssel. Én bízom benne, hogy ez a koalíció, ez az együttműködés a következő év elejétől sokkal hatékonyabb lesz – nyilatkozta Bilicki Zoltán, aki a 2017-es esztendő legfontosabb célkitűzései között nevezte meg a szennyvízcsatorna-hálózat további építését. Kiemelte, hogy december elején az önkormányzat pályázati támogatást nyert a Tartományi Mezőgazdasági Titkárságnál, hogy kiépítsék a csatornát Adán a Đuro Đaković utcában. A beruházás értéke az önrésszel együtt 38,5 millió dinár. Továbbá fontos beruházásnak nevezte a termálkút befejezését, az iskolaépületek felújítását Adán és Moholon. Emellett terveznek aszfaltozási munkálatokat, illetve jelentős ingatlanvásárlásra készülnek, mivel az Ada–Mohol kerülő út hiányzó szakaszának kiépítéséhez szeretnék biztosítani a nyomtávot. A polgármester megjegyezte, hogy jelentős infrastrukturális beruházások várhatók az ipari zónában, ahol a villamosenergia-ellátást szeretnék feljavítani egy új olaszországi beruházó, az Antares cég számára, amely február közepétől megkezdené a termelést. A cég irodabútorzatot gyárt, és 20–30 dolgozót alkalmazna.