2024. március 29., péntek

Száztíz éves a Sarlós Boldogasszony-templom

A topolyai az ország legmagasabb temploma – Egy templom esetében az 50 és a 100 éves évfordulók a jelentősek – Ma is akadnak olyanok, akik áldoznak a város építészeti büszkeségére

A topolyai Sarlós Boldogasszony római katolikus templomról mindenkinek más jut az eszébe. Egyesek az ország legmagasabb templomaként tartják számon, mások lépcsőinek a számára emlékeznek, megint másokat a vitrázsai vagy a története fogott meg. Ugyanakkor éveinek száma sem elhanyagolandó, hiszen fennállásának 110. évfordulójához érkezett 2016-ban. Tíz évvel ezelőtt, a 100. évforduló alkalmából rendezett megemlékezésen külföldi és hazai méltóságok is tiszteletüket tették. A 110. évforduló csendesen telt, mégis érdemes említést tenni róla. Ft. Fazekas Ferenc Tisza menti főesperest az épület múltjáról és jelenéről kérdeztük.

Sihelnik József felvétele

Sihelnik József felvétele

– A templom fennállásáról nem szoktunk tízévente megemlékezni. A templomok esetében az ötvenedik, századik évfordulók a jelentősebbek. Van, ahol szokás huszonöt évente megemlékezést tartani, annak mintájára, hogy minden huszonötödik év szent év. Viszont minden évben, Sarlós Boldogasszony napján, július 2-án, templombúcsút tartunk, és minden évben a templom felszentelésének évfordulójáról is megemlékezünk november 24-én. A mai templomunk helyén egy 1764-ben épült kisebb templom állt, aminek egyrészt már nem volt megfelelő a befogadóképessége, másrészt a szerkezetével is akadtak gondok. Így került sor 1904-ben a régi templom lebontására, és még ugyanebben az évben lerakták az új templom alapjait. Raichle Ferenc volt az építész, a kivitelezésből pedig a hívek is kivették a részüket. Sajnos nem sikerült minden ablakot vitrázzsal díszíteni, a meglévő vitrázsokat ugyanis egy budapesti cég készítette. Két év alatt épült fel, és az országban jelenleg legmagasabb templom. Persze nem múlt el nyomtalanul ennyi év. A századik évforduló közeledtével került sor a templom kerítésének javítására, és az épületen is történtek javítások. Jelenleg csupán a tetővel akadnak néha gondok, ha több a csapadék – mondta el a plébános.

A száztíz éve épült Sarlós Boldogasszony-templom felépítését annak idején Lippay Imre, az akkor még a régi templomban szolgálatot teljesített plébános szorgalmazta és támogatta. Rajta kívül gróf Zichy János és családja, a kalocsai érsekség és természetesen a hívek adományai is hozzájárultak ahhoz, hogy felépüljön a templom.

Ft. Fazekas Ferenc elmondta azt is, hogy manapság is akadnak adományozók, támogatók. A hívek természetesen lehetőségeikhez mérten adakoznak. Aki teheti és megengedheti magának, az többet is szán arra, hogy adományozzon, ha erre szükség van. Rajtuk kívül pedig akadnak vállalkozók, akik szintén felajánlják a segítségüket. Természetesen az önkormányzat is elkülönít a költségvetésből bizonyos összeget az egyház részére. A száztizedik évforduló alkalmával tehát nemcsak arra emlékezhetünk, hogy Topolya a régi temploma helyére egy újabb, monumentális templomot kapott, hanem mindazokra az ismert és ismeretlen emberekre is, akik sem pénzt, sem fizikai erőt nem sajnálva, együttes erővel dolgoztak azon, hogy elkészüljön a Sarlós Boldogasszony-templom, átadhassák rendeltetésének. Emellett mindazokra, akik azóta és ma is gondot viselnek városunk építészeti büszkeségéről.