2024. április 26., péntek

Bagolylesen

December 17-én Topolya központjában, az Izlog Ideja Művészklub előtt lezajlott az Arcus Környezetvédő Egyesület Bagolyles elnevezésű ismeretterjesztő akciója, melynek során az érdeklődők teleszkóp segítségével megtekinthették a telelőhelyen nappalozó baglyokat. Ezenkívül az egyesület tagjai minden kérdésre választ adtak a baglyokkal kapcsolatosan. Harkai Ákos, az Arcus Környezetvédő Egyesület elnöke az akcióról elmondta:

– Az idei Bagolyles sorrendben a második. Az elmúlt évben szerveztük meg első alkalommal, és el kell mondanom, pozitívan csalódtam. Már az első iránt is elég nagy volt az érdeklődés, és most sincs ez másként. Szép számban jöttek az általános iskolás gyerekek, de vannak fiatalabb érdeklődőink is, akik szülőkkel vagy a nagyszülőkkel érkeznek. Azt mondhatom, hogy minden korosztályból vannak, akik szeretnék megnézni az erdei fülesbaglyokat. Igyekszünk minél jobban hangsúlyozni ennek a fokozottan védett bagolyfajnak a fontosságát, illetve a telelőhelyük védelmének a fontosságát.

A baglyok megfigyelését követően az egyesület tagjai mesterséges egérhang segítségével megpróbálkoztak a baglyok befogásával. Sihelnik József, az Arcus ornitológiai szakcsoportjának vezetője az akciónak ezt a részét a következőképp értékelte:

– Speciális függönyháló segítségével, a telelőhelytől távolabb, a vadászni induló erdei fülesbaglyokat próbáltunk mesterséges rágcsálóhanggal a háló közelébe hívni. Ez a tudományos célú jelölés és vizsgálat része, az idén azonban sajnos az általunk „meglesett” erdei fülesbaglyok egyike sem került a hálóba.

Ettől eltekintve az Arcus Környezetvédő Egyesület tagjai az idei Bagolylest is kedvezően értékelték, mivel a tavalyi akcióhoz viszonyítva nem csökkent az érdeklődés, és egyre többen szeretnék megismerni a baglyokat. A környező településekről is érkeztek érdeklődők, például Zentagunarasról és Kishegyesről.